НАСА, Южна Корея и Европейската космическа агенция работят заедно по "виртуално съзвездие" от космически инструменти, които документират качеството на въздуха в глобален мащаб безпрецедентно подробно. За първи път учените ще могат да проследяват замърсяването от Космоса за всеки час.

Първият инструмент за изстрелване е геостационарният спектрометър на Южна Корея за наблюдение на околната среда (GEMS) на 18 февруари, който излита в Космоса, монтиран на корейски сателит, натоварен със задачата за наблюдение на повърхността на океана. НАСА планира да изпрати почти идентичен инструмент в Космоса на борда на търговски комуникационен сателит през 2022 г. Това ще бъде последвано от два инструмента на Европейската космическа агенция, които ще се присъединят към съществуващите спътници за мониторинг на качеството на въздуха, като първият от тях ще бъде пуснат през 2023 г.

GEMS ще наблюдава аерозолите и смоговете главно над Азия, а данните му ще бъдат на разположение до следващата година. НАСА се интересува от замърсяването от нефтени и газови находища, кораби и сондажни платформи, както и пик-часовия трафик в Северна Америка. Европейската космическа агенция работи за подобряване на точността на ежедневните си прогнози за качеството на въздуха и ще се заеме с Европа и Северна Африка. Освен за тези цели събраните данни могат да увеличат разбирането ни за широк спектър от проблеми, свързани с качеството на въздуха, които засягат човешкото здраве.

Виж още: Десет напълно безплатни операционни системи, за които вероятно никога не сте чували

Оцени:
Рейтинг: 5
Тагове: