
Домашен хляб за 25 минути вместо за 49 и месо за 70 минути вместо за 110. Midea обещава спестяване на време до 49%, което е възможно благодарение на нова графенова нагревателна тръба, която достига високи температури почти мигновено. По-конкретно, производителят обещава 1300 °C само за 0.2 секунди, което би елиминирало необходимостта от предварително загряване на фритюрници или фурни, а целевата температура би се достигнала почти мигновено.
Това не само би било практично, но и би намалило общото време за готвене. Това би довело и до по-малка загуба на топлина, което би спестило електроенергия. Но как всъщност работи технологията?
Към 6 септември 2025 г. има много малко информация за използването на графен в нагревателни елементи за фурни, фритюрници, котлони или други кухненски уреди с изключение на последното прессъобщение на Midea. Съгласно Wikipedia обаче е сигурно, че самият графен е модификация на въглерода с двуизмерна структура. Този „чудодеен материал“, състоящ се от един слой въглеродни атоми, подредени в структура на пчелна пита, е отличен електропроводник.
Досега обаче материалът се свързваше по-често с отоплителни системи, предимно с отоплителни фолиа за монтаж в подове. В новите отоплителни тръби на Midea се очаква материалът да покаже своите предимства, като освен по-бързото пренасяне на топлината се казва, че предлага особено добра издръжливост и по-добра устойчивост на по-високи температури. Казва се, че новите отоплителни тръби излъчват силно инфрачервено лъчение, което се счита за значително по-ефективно от това, излъчвано от кварцови или метални нагревателни елементи. Целта е да се осигури хубаво запечатване, като се запази влагата вътре в печените продукти.
Приятен страничен ефект е, че графенът свети значително по-ярко от другите нагревателни елементи, което позволява по-добра видимост на храната. Midea планира да интегрира новата технология във всички области на своята продуктова гама. Само потребителските отзиви за новите уреди обаче ще покажат колко добре работи новата система.
Снимка: Unsplash/Midea
Виж още: Критично от високо: поглед от Космоса показва разминавания в годишния цикъл на сезоните на Земята