Само преди броени часове частната космическа компания Blue Origin успя да извърши четвъртото успешно приземяване на своята ракета, след като тя летя до ръба на Космоса, предава Slash Gear.

Тази мисия отбеляза няколко "първи" постижения за компанията на милиардера Джеф Безос, сред които бе първото стриймване на живо на кацането, както и умишлената авария в пилотската капсула, която трябваше да покаже дали екипажът има шанс да оцелее при повторното влизане в земна атмосфера. Умишлено един от парашутите на капсулата бе повреден, за да се тества как ще се справи тя. Малко изненадващо дори за организаторите, капсулата успя да се приземи невредима. Тя тепърва ще бъде анализирана, но поне първоначално изглежда, че по нея няма никакви щети.

Цялото събитие може да видите във видеото по-долу, като самото изстрелване започва от 1:02 ч. Ракетата се издигна на височина от 101 километра, отдели се от капсулата и след това се върна на Земята. Както и предните пъти, приближавайки се към суха земя, New Shepard активира двигателите си, за да забави спускането.


Виж още: OSIRIS-REx ще ни донесе най-голямата космическа проба от времето на кацанията на Луната

Тагове: