Липсата на кислород в открития Космос означава, че възникването на пожар на борда на кораб не може да бъде голям проблем. В момента, в който корпусът му се пробие, целият въздух ще излезе навън и огънят ще загасне бързо.

Но това не е особена утеха, ако сте космонавт на борда на един такъв кораб, тъй като въздухът ви е необходим, за да дишате, коментира Tech Radar. Ето защо космическите агенции полагат големи усилия, за да не допуснат избухването на такъв пожар.

С изключение на NASA, която го пали нарочно.

Американската агенция запали контролиран пожар на борда на товарния кораб Orbital ATK Cygnus, който току-що приключи мисия за доставка на екипировка до Международната космическа станция. След като ценните предмети бяха свалени, корабът бе напълнен с отпадъци от станцията и бе изведен надалеч, където от разстояние учените запалиха огън и се заеха да правят подробни снимки на процеса, използвайки разположените в капсулата сензори.

Горящият кораб се въртя в околоземна орбита в продължение на осем дни, през който период NASA събираше данни за протичащия на борда му експеримент. Това, което интересува най-много учените, е как се държи огънят в микрогравитационна среда.

"Успехът на експеримента отваря врата за бъдещи по-големи запалителни експерименти в микрогравитация. Той позволява развитието на технологии и материали, които ще направят корабите за навлизане в дълбокия Космос по-безопасни", казва агенцията в свое изявление.

Виж още:  Астрономи откриха елемент, който е по-стар от Земята