По-късно тази година една необикновена космическа сонда ще потегли на първото си пътуване, пише IFL Science. Апаратът OSIRIS-REx на NASA ще започне своето пътуване към астероида Бенну през септември, а след като го достигне, ще вземе най-голямата космическа проба от времето на кацанията на Луната преди десетилетия.

Ако всичко върви по план, мисията трябва да стартира от 8 септември, а сондата ще достигне астероида през 2018 г. В момента NASA провежда заключителната подготовка по изстрелването, което трябва да се проведе от космодрума в Кейп Канавъръл и да стане с помощта на ракета Atlas V.

"Уверени сме, че този кораб е готов да изпълни научната си мисия до Бену, и нямаме търпение да полети", споделя Данте Лаурета от екипа на OSIRIS-REx.

Бену е астероид в близост до Земята и когато го достигне, сондата ще застане на метри от повърхността му. След това ще активира роботизираната си ръка, която ще влезе в контакт за точно пет секунди, за да вземе пробата. Ако е успешна, операцията ще отбележи едва втория път, когато проба от астероид е върната на Земята, след като най-напред това направи японската сонда Hayabusa през 2010 г.

Виж още: Неочаквана находка на Марс ни кара да преосмислим познанията ни за планетата

Тагове: