Boeing разкри автономен изтребител, който трябва да полети в небето през 2020 г. Бойният самолет е проектиран да лети редом с управлявани от пилоти машини по време на въздушни сражения. Освен това машината ще бъде използвана за разузнаване, наблюдение и ранно предупреждаване.

Самолетът, наречен Boeing Airpower Teaming System, трябва да помогне за намаляване риска при напрегнати и бойни ситуации – без човек пилот самолетът ще може да лети по-дълго време, да издържи по-високо гравитационно натоварване и да обработва повече информация. Умният самолет се прави в Австралия и е първият изтребител, сглобен в страната от десетилетие насам.

Boeing не разкрива цената на проекта, но споделя, че тя ще е само частица от разходите по проектирането на един изтребител с пилот. Компанията планира да го продава на клиенти по цял свят и да прави модификации, ако ги пожелаят. Американските военни със сигурност ще имат интерес, имайки предвид, че самите те работят по автономен изтребител от 2017 г. Пентагонът разкри подобен самолет, който трябва да стане реалност до 2030 г. Ако обаче Boeing скъси този срок значително, това ще е голяма победа за частния сектор.

Феноменални фотографии от архивите на NASA (СНИМКИ)

---

Сушата свърши! Какво ще играем през март?