Стрелките на Часовника на апокалипсиса, поддържан от учените, са като метафора за това, колко уязвимо е човечеството от някоя глобална катастрофа. Фундаментални проблеми като климатичните изменения предизвикаха доближаването на часовника до полунощ в последните няколко години и ни накараха да поглеждаме към него все по-тревожно.

Сега стрелките съдбовно се преместиха с още 30 секунди, пише ВВС.

Решението си групата учени от Чикаго, която поддържа часовника, основава на тревожните коментари на президента на САЩ Доналд Тръмп за използването на ядрени оръжия и възгледите му за климатичните промени наред с други фактори, включително кибер престъпленията и възходът на национализма, които допринасят за нарастването на опасността за човечеството.

През годините различни важни и глобални събития водеха до преместването на стрелките в една от двете посоки. През 1963 г. учените преместват часовника назад на 12 мин от 7 мин, след като лидерите на САЩ и СССР подписаха важен договор за ограничаване на ядрените опити. Прочутият часовник стоеше на три минути от полунощ през последните две години.

Виж още: Превърнаха водород в метал - чака ли ни нова революция в технологията?