Повече от век учените мечтаят да превърнат най-лекия от всички елементи - водорода - в метал. Сега най-сетне станахме свидетели на истинско съвременно постижение на алхимията, след като учени от Харвард най-сетне успяха да създадат малко количество от този най-рядък и изключително ценен материал на планетата.

Натискът, който е оказан при произвеждането на металния водород, е гигантски – повече, отколкото съществува в центъра на Земята. Според професор Айзак Силвера, който заедно с д-р Ранга Диаз е отговорен за този пробив, „това е Светият Граал на физиката под високо налягане“.

Новосъздаденият елемент на теория може да доведе до революция в технологията, позволявайки създаването на свръхбързи компютри, още по-ефективни коли и дори високоскоростни влакове, които буквално летят над земната повърхност. Реално почти всяко приложение на електричеството може да бъде подобрено значително, пише The Independent.

Но ползите могат да преминат дори отвъд собствената ни планета, позволявайки ни да повишим неимоверно капацитета си за космически пътувания. Чрез него би могло да се създаде ракетно гориво, четири пъти по-мощно от най-мощното, с което разполагаме днес.

Разбира се, предстои още много работа. Засега миниатюрното парченце може да се види само през двата диаманта, използвани за обработката на течния водород при изключително ниска температура. Предстои да се установи дали металът е стабилен при нормално налягане и температури.

Учените обаче смятат, че металният водород има огромен потенциал да остане стабилен при стайна температура – а това е и най-голямата им надежда. „Това означава, че когато премахнем налягането, водородът ще остане метален – точно както диамантът се формира от графит под огромно загряване и налягане си остава диамант, след като те се премахнат“, казва Силвера. Това предстои да се установи през следващите няколко седмици.

Виж още: Създадоха най-мощния лазер в света