В доклад на Националната академия на науките, инженерството и медицината (НАНМИ) на САЩ се изразява сериозна загриженост за бъдещето на американската агенция за космически изследвания.

Докладът е изготвен от група експерти в областта на космическите изследвания и представя възможното „кухо бъдеще“ на Националната агенция по въздухоплаване и изследване на космическото пространство, известна с абревиатурата NASA. В него се разглеждат въпроси, свързани с недостатъчното финансиране, дължащо се на „намаляващия дългосрочен национален акцент върху аеронавтиката и гражданското космическо пространство“ - твърдение, което е известно на самата NASA и с което тя е съгласна. В доклада се отбелязва също така, че проблемите на NASA се простират далеч отвъд осигуряването на достатъчно финансиране за изпълнение на нейните мисии и операции.

Някои от основните констатации в доклада показват проблемни области, които биха могли да засегнат бъдещето на космическата агенция. Сред тях са съсредоточаването върху „краткосрочни мерки без адекватно отчитане на по-дългосрочните нужди и последици“, разчитането на „договори за закупуване на услуги, основани на етапи“, и неефективността, дължаща се на „бавни и тромави бизнес операции“. В доклада се изразява също така загриженост за това, че сегашното поколение таланти е привлечено от частни аерокосмически компании, а следващото поколение инженери не получава адекватна основа от знания поради недостатъчното финансиране на държавните училища. Накрая докладът откровено заявява, че инфраструктурата на NASA вече е надхвърлила проектния си живот.

Тези и други въпроси могат да доведат до още по-сериозни проблеми. Норман Огъстин, бивш главен изпълнителен директор на Lockheed Martin и водещ автор на доклада, заяви пред The Washington Post, че зависимостта от частния сектор може да доведе до по-нататъшно намаляване на работната сила на NASA, което ще сведе ролята ѝ до надзор вместо до решаване на проблеми.

Конгресът би могъл да отпусне повече средства на NASA, за да се справи с тези проблеми, но това е малко вероятно, тъй като той постоянно се бори да предотврати спирането на работата на правителството. Вместо това Огъстин казва, че NASA може да се съсредоточи върху приоритизиране на усилията си за по-стратегически цели и инициативи.

Снимка: Unsplash

Виж още: Нов ИИ модел се научи как да симулира Super Mario Bros. от видеозаписи