Геолозите и изследователите отдавна изучават уникалните характеристики на Земята, предлагайки информация за това как човечеството може да подобри условията на живот. Повечето от техните открития подчертават важността на опазването на нашата планета и насърчаването на устойчивостта. Но докато предизвикателствата на Земята са очевидни за тези, които я изучават отблизо, астронавтите виждат нещата от много по-широка перспектива. В интервю за Big Think бившият астронавт на НАСА Рон Гаран сподели силни прозрения от гледката си към Земята от Космоса, които предлагат нова перспектива за предизвикателствата пред планетата.

Наблюденията на Гаран могат да променят обичайния начин, по който мислим за Земята. В началото той подчертава, че погледът към Земята прави нещата „неоспоримо ясни“. Това, което спомена след това, ще накара хората да се изненадат. Бившият астронавт изтъкна, че проблеми като обезлесяването, глобалното затопляне и изменението на климата, които се разглеждат като дълбоко опасни, са само „симптоми“ на един основен проблем. Гаран добави, че има нещо по-голямо, което хората не виждат и което трябва да предизвика загриженост.

Гаран описва поразителната красота и суровата реалност, на които е станал свидетел от Космоса.

„Когато погледнах през прозореца на Международната космическа станция, видях проблясъци на светкавиците от бурите долу. Видях танцуващи завеси от полярни сияния, които изглеждаха толкова близо, сякаш можехме да протегнем ръка и да ги докоснем“, възкликва той. Въпреки това, докато Гаран наблюдава някои доста вълшебни визуални ефекти, той забелязва и нещо притеснително. „Видях невероятната тънкост на атмосферата на нашата планета“, отбелязва астронавтът. Именно тази гледка го накарала да се притесни.

Тази „тънка като хартия“ атмосфера е единственото, което стои между човечеството и катастрофата. Гаран е обезпокоен от това колко лесно този факт се засенчва от икономическите приоритети. „Видях преливаща биосфера, кипяща от живот. Не видях икономиката. Но тъй като нашите системи, създадени от човека, третират всичко, включително и самите животоподдържащи системи на нашата планета, като част от световната икономика, от гледната точка на Космоса е очевидно, че живеем в лъжа“, каза той.

Според Гаран неспособността на човечеството да види по-голямата картина ограничава потенциала ни да решим истинските проблеми на планетата. Той сподели концепцията за „обзорния ефект“ - нещо, което много астронавти усещат след посещението си в Космоса.

„Тя описва промяната, която астронавтите изпитват, когато видят планетата, висяща в чернотата на Космоса. Появява се тази лампичка, с която те осъзнават колко свързани и взаимозависими сме всички ние“, обясни астронавтът. Той добавя, че макар повечето хора да гледат на Земята като на едно цяло и да смятат останалата част от пространството за „други“, това не е така. „Няма такова нещо като тях. Има само нас“, възкликва той.

Гаран заключава: „Когато успеем да надхвърлим двуизмерното мислене „ние срещу тях“ и приемем истинската многоизмерна реалност на вселената, в която живеем, тогава вече няма да плуваме в тъмнина, ще напуснем пещерата и това ще е бъдеще, от което всички ще искаме да бъдем част. Това е нашето истинско призвание.“

Снимка: Unsplash

Виж още: Петилетката за четири: Китай достигна предвидената за 2030 г. цел за чиста енергия