Хранителните отпадъци генерират около 8-10% от глобалните газове, причиняващи затопляне на планетата, и струват трилиони всяка година, според Програмата на ООН за околната среда. Но ново проучване показва, че електроенергията може да помогне да се промени това, като превръща гниещите остатъци в полезни промишлени химикали.

Сега обаче учени откриха, че облъчването на хранителните отпадъци с лек електрически ток стимулира микробите, които ги разграждат, като произвеждат по-големи количества химикали като ацетон, етанол и бутанол, както съобщава Anthropocene. Този подход може както да намали отпадъците в депата, така и да създаде ценни продукти от материали, които обикновено се изхвърлят.

Изследователи от Университета на щата Охайо тестваха два вида бактерии Clostridium върху отпадъци от заквасена сметана и сладолед. В традиционните ферментационни резервоари с висока температура бактериите произведоха някои полезни химикали. Но в система за електроферментация – където проводник доставя електричество в сместа – микробите произведоха още повече от тези полезни химикали.

Според проучването, публикувано в сп. Journal of Environmental Chemical Engineering, когато двете бактерии са комбинирани, те генерират до 12 пъти повече бутанол при по-ниско напрежение в сравнение с по-високите напрежения, което показва как регулирането на електрозахранването може да промени резултатите.

Водещият автор Саба Биниш каза: „Ние създаваме индустрия от отпадъците на друга индустрия.“

Откритието е толкова практично, колкото и интересно, тъй като домакинствата са пряко засегнати финансово от хранителните отпадъци и това може да помогне да се сложи край на този цикъл. Съветът за защита на природните ресурси заяви през 2017 г., че средното четиричленно семейство в САЩ губи около 1500 долара годишно за храна, която не се консумира.

Пренасочването на тези отпадъци към ценни химикали вместо към депа за отпадъци може да означава по-малко натиск върху цените на храните и сметките за хранителни стоки, като същевременно се намали замърсяването с метан, което води до повишаване на глобалните температури и други промени в климата. Намаляването на собствените отпадъци чрез планиране на храненето или поддържане на храната свежа за по-дълго също може да помогне.

Превръщането на хранителните отпадъци в химикали също намалява зависимостта от петрола и газа. Според фондация „Елън Макартър“, повечето „платформени химикали“ исторически са били произвеждани от петрол и газ, които след това служат като градивни елементи за хиляди вредни за околната среда продукти, включително пластмаси и други стоки.

Замяната им с алтернативи на базата на отпадъци намалява както замърсяването, така и необходимостта от сондиране, което води до по-чист въздух в общностите, където са концентрирани рафинериите и химическите заводи.

Откритията на екипа показват как електроенергията може да извлече повече стойност от храната, която иначе би се разложила. Ако подобни изследвания се разширят, остатъците от храна във вашия хладилник един ден може да помогнат за захранването на индустриите, вместо да запълват сметищата.

Снимка: Unsplash

Виж още: Сбогом на компютърната мишка? Странен нов дизайн може да намали травмите на китката