Сан Франсиско и още няколко други американски града вече имат програми за електрически колелета и Ню Йорк не иска да изостава.

Кметът на мегаполиса Бил де Блазио нареди на местните транспортни власти да разрешат движението на е-колелета в града. До момента градската управа не разрешаваше подобни возила от съображения за безопасност. Според новите регулации обаче подобни колелета ще могат да се ползват, стига да не надвишават скорост от 32 км/ч.

“Велосипедите продължават да набират популярност за пътуване, доставки и туризъм. С нови и ясни правила всички, които ги ползват, ще знаят кои модели са позволени”, казва Де Блазио.

Целта му е да създаде алтернатива за придвижване в градски условия в навечерието на мащабна транспортна реформа, в рамките на която през април 2019 г. ще затвори важна част от метрото на града.

Кметът казва, че към момента по моста Уилямсбърг дневно се извършват 7000 преминавания с колело и при затварянето на тунела тази бройка ще се удвои. Властите се позовават още и на проучване относно ползите за здравето и околната среда при колоездене.