Джефри Хинтън работи в областта на изкуствения интелект повече от 40 години. Сега, когато наблюдаваме бързото развитие на технологията, той казва пред CBS News, че има причина за безпокойство.

Що се отнася до вероятността изкуственият интелект да унищожи човечеството, Хинтън казва, че това "не е немислимо; това е всичко, което ще кажа".

Все пак все още не се паникьосвайте. Този потенциал - дори и да е само "немислим" - за унищожаване на човечеството не е свързан с ИИ от типа на ChatGPT. Той се позовава на така наречения "общ изкуствен интелект", при който ИИ наистина може да действа по свое усмотрение.

"Доскоро си мислех, че ще минат 20 до 50 години, преди да имаме изкуствен интелект с общо предназначение", казва Хинтън пред CBS News. "А сега мисля, че може да минат 20 години или по-малко. Това е проблем, нали? Трябва да се замислим как да го контролираме."

Така че според Хинтън все още има време да разработим нещата, преди да се наложи да се притесняваме, че можем да предизвикаме собствената си смърт - дори ако технологиите се развиват по-бързо от очакваното. В момента той е по-загрижен за начина, по който управляваме една променяща света технология, отколкото за потенциалния край на човечеството, предизвикан от ИИ. Хинтън казва, че шепа компании или правителства биха могли да притежават невероятна власт с технологията на ИИ в ръцете си.

Хинтън, който понастоящем работи в Google, след като започва кариерата си в областта на ИИ, финансирана от канадското правителство, е един от първите, които работят по създаването на компютри, способни да се учат сами. Тази концепция за машинно обучение вече е широко разпространена в обществото - както за добро, така и за съжаление за лошо.

ИИ има възможности да направи живота по-добър чрез напредъка в медицината и научните изследвания например. Но има и осезаеми отрицателни страни, като например нарастващите инструменти за дезинформация, станали възможни благодарение на ИИ.

Тъй като обучението на ИИ продължава да процъфтява - експоненциалният растеж през последните няколко години доведе до въпроси за това колко високо могат да се издигнат възможностите на ИИ - дискусията около управлението и контрола на ИИ ще остане важна.

"Мисля, че е много разумно хората да се тревожат за тези въпроси сега, въпреки че това няма да се случи през следващата година или две", завършва Хинтън. "Хората трябва да мислят за тези въпроси."

Снимка: Unsplash

Виж още: Генеративният изкуствен интелект може да замени 300 милиона работни места