Базиран във Флорида стартъп иска да предефинира границите на изчислителните облачни технологии толкова драстично, че името им да се превърне в отживелица - като ги изведе извън нашата атмосфера и ги разположи на лунната повърхност.

В съобщение за пресата от понеделник Lonestar Data Holdings обяви, че е осигурила допълнително финансиране в размер на 5 млн. долара, с което се приближава все повече към амбициозния си експеримент за изграждане на центрове за данни на Луната.

"Данните са най-голямата валута, създадена от човешката раса", заяви основателят Крис Стот в предишно съобщение за пресата миналата година.

"Ние зависим от тях за почти всичко, което правим, и те са твърде важни за нас като вид, за да ги съхраняваме във все по-крехката биосфера на Земята", добави той. "Най-големият спътник на Земята, нашата Луна, представлява идеалното място за безопасно съхранение на нашето бъдеще."

Lonestar - което изглежда като странно име за предприятие, базирано във Флорида, а не в Тексас, известен като Щата на самотната звезда - успешно тества своя експериментален център за данни през декември 2021 г. в условия на микрогравитация, или това, което по същество е нулева гравитация, на борда на Международната космическа станция.

С това, плюс допълнителни парични средства Lonestar вече е готова да изпробва центъра за данни в реални условия. Но не си представяйте да се изпращат шестметрови сървъри - това би било твърде неефективно и скъпо. Вместо това Lonestar ще изпробва едва двукилограмов център за данни с капацитет 16 терабайта, което е достатъчна отправна точка.

Сървърът ще бъде изнесен на борда на ракета Falcon 9 на SpaceX като част от предстоящата мисия IM-2 от Intuitive Machines, изпълнител на НАСА.

Мисията IM-1 на Intuitive Machines, която беше многократно отлагана, трябва да стартира за Луната до юни тази година. Точната дата на нейното изстрелване обаче не е съвсем определена и в резултат на това точната дата на IM-2 остава все още неясна.

Когато и да стигне дотам, първоначалният център за данни ще се захранва от спускаемия модул на мисията за енергия и комуникации. Ако експериментът се окаже успешен, Lonestar се надява до 2026 г. да има самостоятелни центрове за данни на Луната.

"Вярваме, че разширяването на световната икономика, така че да обхване Луната, която се оказва най-стабилният спътник на Земята, е следващото бяло пространство в новата космическа икономика", казва Брад Харисън, основател и управляващ партньор на фирмата за рисков капитал Scout Ventures, която ръководи последния кръг на финансиране, в последното съобщение.

"Сигурността и съхранението на данни ще бъдат необходима част от водещата роля на новото поколение лунни изследвания", добавя той.

Снимка: Unsplash

Виж още: Samsung бие Apple по нов параграф