По-рано тази година Илон Мъск обяви, че първият пациент е получил мозъчен имплант Neuralink в рамките на първото клинично изпитване на компанията. Сега компанията сподели кратка публична демонстрация на мозъчно-компютърния интерфейс (BCI) в действие.

Компанията излъчи за кратко на живо демонстрация в X с 29-годишен мъж на име Нолан Арбо, който заяви, че е парализиран от врата надолу след инцидент при гмуркане преди осем години. Във видеоклипа Арбо обяснява, че след поставянето на импланта - по думите му операцията е била "изключително лесна" - е трябвало да се научи да разграничава "въображаемото движение от опита за движение", за да се научи да управлява курсора на екрана.

"Много от нещата, с които започнахме, бяха опити за движение", казва Арбо. "Опитвах се да движа, да речем, дясната си ръка наляво, надясно, напред, назад. И оттам нататък мисля, че за мен стана интуитивно да си представям как курсорът се движи."

В клипа, в който участва и инженер на Neuralink, Арбо демонстрира BCI, като движи курсора по екрана на лаптоп и спира музикален плейър на екрана. Той казва, че имплантът му е позволил да играе шах и Civilization VI. Той отбеляза, че преди това е използвал други помощни устройства, като например палки за уста, но имплантът Neuralink е позволил по-дълги сесии за игра, както и онлайн игра. Той каза, че може да използва около осем часа, преди да се наложи имплантът да се презареди (не е ясно как работи зареждането).

Арбо стана първият човешки пациент, получил импланта през януари, след като Neuralink започна да набира пациенти миналата година. Преди това компанията е тествала BCI върху животни, включително шимпанзета, а някои от нейните практики за тестване върху животни са били обект на федерални разследвания.

Във видеоклипа Арбо посочва, че досегашният му опит с мозъчния имплант е бил положителен, въпреки някои първоначални проблеми. "Не е перфектно, бих казал, че се сблъскахме с някои проблеми", завършва той. "Не искам хората да мислят, че това е краят на пътуването. Има още много работа за вършене, но това вече промени живота ми."

Снимка: Unsplash

Виж още: Създадоха синтетични организми, които могат да се възпроизвеждат