Google работи върху нова блокчейн технология, която да интегрира в своите облачни услуги. Интернет компанията ще я използва, за да подобри своите онлайн продукти, но няма да пуска собствена криптовалута. Блокчейн технологията е в основата на това как работят дигитални валути като биткойн, етериум, рипъл и други. Вместо това Google ще се фокусира върху нейните възможност за сигурно прехвърляне на данни чрез т.нар. DLT (Digital Ledger Technology), за да могат по-лесно и безопасно да оперират с информацията на своите потребители.

Сигурни транзакции

Според Bloomberg, компанията вече разработва собствена технология основана на DLT, чрез която да се прехвърлят сигурно данни, без да се компрометира информацията и евентуално да се опазят определени свойства от нея. Отделно ще се предлага специална версия, в която фирмите, които ползват услугите на интернет гиганта да могат да интегрират в своите решения.  

По този начин Google ще се опита да спечели доверието, както на потребителите, така и на различните разработчици и фирми, които ползват нейните платформи. Компанията инвестира значително в блокчейн, като е придобила различни или е вложила средства в стартъпи специализирани в технологията. По данни на CB Insights, Alphabet (холдингът на Google) е корпоративен инвеститор номер едно за миналата година в тази насока.

Интернет гигантът не е потвърдил нищо официално, защото все още няма завършено решение, което да представят, допълва Bloomberg. Google потвърждава единствено, че подобно на много други нови технологии, в компанията има екипи, които работят по блокчейн.

По пътя към децентрализацията

Блокчейн DLT позволява информацията да се съхранява децентрализирано, като се запази високото ниво на сигурност при различните транзакции. Google разполага с едни от най-големите централизирани масиви от данни и въпреки високото ниво на защита, новите технологии може да повлияят върху привлекателността на нейните платформи. Развитието на блокчейн технологиите позволява да се появяват все повече децентрализирани облачни услуги, които да конкурират интернет гиганта.