Google разработва изкуствен интелект (AI), който трябва да помогне на американските бойни безпилотни летателни апарати (БЛА или UAV) да могат да анализират събраните от тях видеокадри. Интернет гигантът работи съвместно с Министерството на отбраната на САЩ по т.нар. проект „Мейвън“. Детайли за него не бяха известни на широката общественост, но разработката е била подложена на ожесточена дискусия от служителите на Google. Това посочват източници от компанията пред сайта Gizmodo.

Тайният доскоро проект е познат и под военната абревиатура AWCFT (Algorithmic Warfare Cross-Functional Team). Той трябва да интегрира големия масив от данни на американските военни с възможността за машинно самообучение. „Мейвън“ стартира през април 2017 г., а през изминалата година Пентагонът е похарчил 7.4 млрд. долара за разработки, свързани с AI.

„Мейвън“ на помощ на анализаторите

Първата задача на проекта „Мейвън“ е да позволи бързата и ефективна обработка на огромния поток от видео съдържание, изпратено от дронове, което постъпва в базите данни на американските военни. Според анализатори информацията е толкова обемна, че специалистите, отговорни за анализа, не могат да смогнат да я обработят. Ролята на „Мейвън“ е ключова, защото системата трябва да може да идентифицира превозни средства и други обекти, заснети от безпилотниците посредством машинно самообучение. Първоначалната цел на проекта е да може всичко да става в реално време, да се категоризират обектите и да се предостави възможност за бързо и ефективно проследяване на различни заподозрени при прехвърлянето им от място на място.

Интегрирането на AI решения вече се прилага от полицейски и правоохранителни органи в САЩ и Китай. Властите в последната използват дори умни очила и бърз софтуер за разпознаване на лица, което им позволява да идентифицират престъпници или дисиденти сред големи струпвания от хора, като гари, летища и площади.

Според Пентагона проектът трябва да получи статус за оперативна готовност само шест месеца след започването на работата по интегрирането на AI. По неофициална информация системата е заработила още през декември и се използва от САЩ в Близкия изток.

Вътрешен отпор

Работата по проекта „Мейвън“ среща силен вътрешен отпор сред служителите на Google. Някои от екипите на интернет гиганта били бесни, че подобни технологични ресурси се предоставят на военните за наблюдение и шпиониране. Според други служители на Google разработката на „Мейвън“ повдига редица етични въпроси относно използването на машинното самообучение и AI.

Тези опасения излизат публично под формата на коментар на доскорошния председател на борда на директорите на Alphabet (холдинга, който обединява всички активи на Google) Ерик Шмит в края на миналата година.

„В технологичните среди има опасения, че военнопромишленият комплекс използва откритията и продуктите ни, за да убива хора“, коментира Шмит в интервю за Cnas.com. Той се оттегли от поста си преди месец.

Технологията на „Мейвън“ не може да се използва директно за елиминирането на хора, а само за идентифицирането и проследяването на обекти с важно за военните значение. Но както знаем, Пентагонът и ЦРУ разполагат с цяла флота от БЛА, които могат да носят на борда си оръжия. След потвърждение за самоличността на определени заподозрени въоръжените дронове (познати и като UCAV) могат да получат заповед да елиминират целта.