Голяма част от хората веднага започват да получават кошмарни мисли, когато чуят думите „изкуствен интелект“(AI). Независимо от това дали са сериозно запознати по темата или просто асоциират израза с филми като "Аз, роботът" (I, Robot) и "Ex Machina: Бог от машината".

Стюарт Ръсел е един от първите специалисти на тема AI. Той прекарва голяма част от живота си, опитвайки се да прецени какъв е рискът, който човек трябва да поеме, когато реши да даде някаква задача на машина, водена от изкуствен интелект, без да е сигурен дали абсолютно всичките й ценности са хуманни.

Много организации в последните години работят по AI. Включително и OpenAI, която беше основана от Илън Мъск. Милиардерът обаче изостави тази компания и след това на няколко изявления го чухме да казва, че се страхува или даже, че се ужасява от изкуствения интелект.

Тази седмица, изследователите от MIT (Масачузетски технологичен институт) разкриха пред света своето най-ново „изобретение“ – Норман – леко плашещ изкуствен интелект. Само от името му би трябвало да ви побиват тръпки (кръстен е на Норман от филмa „Психо“ на Хичкок).

От MIT споделят, че Норман е обучен да поставя заглавия на различни изображения. Тествали са умението му върху снимки, които документират смъртни случаи. След това му показват стандартни изображения на невронна мрежа, което се използва за да се провери дали съответният изкуствен интелект има някакво психично разстройство.

Това може и да не е най-точният тест, но вижте какво отговаря Норман, сравнение с други AI:

Идеята на този експеримент е близка до тези на Ръсел. Целта е хората да разберат колко лесно може един AI да промени „мнението“ си. Екипът е правил подобни тестове и преди, като е карал изкуствения интелект да пише сценарии на филми на ужасите, да създава ужасяващи изображения и разни други.

Въпреки че отдавна се работи по изкуствения интелект, човечеството все още е съвсем в началото на усъвършенстването на технологиите в тази посока. Затова всичко относно AI трябва да се проучва внимателно, преди да бъде пуснато в действие.