След като беше затворена внезапно за десет дни след мистериозна евакуация, слънчевата обсерватория в щата Ню Мексико отваря отново врати. Неочакваната визита на агенти на ФБР предизвика множество спекулации, тъй като властите първоначално не дадоха обяснение. Вместо това те затвориха обсерваторията, която се намира в близост до ракетния полигон „Белите пясъци“, заедно с местната пощенска служба и няколко ферми.  

Липсата на подробности доведе до доста спекулации, сред които и опасения, че правителството се опитва да потули следи на извънземни или опасна слънчева активност.

Сега властите най-сетне дадоха официално обяснение, че става въпрос за нещо далеч по-прозаично, а именно разследване на криминална дейност в района на Сакраменто Пийк. Акцията е била наложителна, защото заподозрян в разследването е представлявал потенциална опасност за сигурността на местните жители и служители. Липсата на първоначална информация е била заради нуждата от секретност.

Обяснението звучи като прекалено съшито с бели конци, но едва ли можем да очакваме нещо друго. Обсерваторията ще отвори отново при засилени мерки за сигурност с оглед на по-големия брой посетители, които идват напоследък, за да наблюдават инсталацията и самия връх.