Работата на професионални лингвисти, математици и учени "вероятно няма да бъде достатъчна", за да разкрият космическо послание, заявява Шери Уелс-Йенсен, лингвист в университета "Боулинг Грийн" в Охайо, който също е в борда на METI (Messaging Extraterrestrial Intelligence), нестопанска организация със седалище в Сан Франциско.

"Трябва да имаме всичката възможна помощ", казва тя пред Space.com. "Ще имаме нужда от всички и ще трябва да генерираме множество значения за посланието, което получим."

Експеримент, извършен наскоро от Уелс-Йенсен, показва защо може да се нуждаем от силата на човешкия колективен ум. Тя представя на студенти няколко пъзела, които са кодирани по начина на линкос - конструиран език, създаден, за да бъде разбран от евентуалните интелигентни извънземни. Учениците разбират доста добре простите неща, като основни математически функции, но нещата стават трудни, когато концепциите вече са по-сложни.

Например Уелс-Йенсен дава на студентите уравнението за обиколката на кръг, както и леко кодирано представяне на "пи" (съотношението на обиколката на кръга към неговия диаметър).

"И аз им казах: "Добре, каква е тази истинска дума?". И те направиха всякакви луди предположения", казва тя. "Някои правеха поетични опити и казаха "свят", други предположиха "безкрайност". Някои от тях смятаха, че е затвор."

И всичко това е за послание, съставено от човек. Без съмнение ще бъде много по-трудно да декодираме нещо, създадено от същества от отдалечена слънчева система, които не споделят никаква културна или еволюционна история с нас, които могат да разчитат на различни сетива, за да възприемат околната среда и да комуникират, и които вероятно са далеч по-развити технологично, отколкото сме ние.

Така че най-вероятно ще трябва да събираме колективната мъдрост на света в масивен гражданско-научен проект, за да идентифицираме (и съгласуваме) "правилния" отговор, казва Уелс-Йенсен. И шансовете ни за успех в това начинание биха се увеличили значително, ако всички залягахме малко над книгите, за да увеличим уменията си за критично мислене и разбирането ни за природата и как тя работи, добавя тя.