Einride, шведската транспортна компания, известна със своя умен камион T-pod, който прилича на гигантски фризер на колела, се завръща с друго футуристично изглеждащо превозно средство. То има ниво 4 на автономно предвижване и се нарича T-log и ако изглежда малко странно, то това очевидно е стилът на компанията.

T-log се задвижва от AI платформата Drive Nvidia, давайки достъп до данни за трафика в реално време, които машината може да използва за планиране на маршрути в движение и избягване на задръствания. Той може също така да оптимизира използването на енергия, за да позволи на камиона да работи само на батерии с диапазон от 200 километра. В случай че е необходима човешка намеса, оператор може да контролира дистанционното, дори и да е на стотици километри и само на мобилен интернет.

Според Einride премахването на кабината на водача означава, че T-log има по-голяма товароподемност (16 тона) и по-ниски производствени разходи в сравнение с товаро-разтоварните камиони със същия размер. Това означава и по-ниски оперативни разходи, тъй като не е необходимо да се наеме човек, който да шофира. Докато компаниите ще видят този аспект като предимство обаче, ще се обзаложим, че това няма да се хареса на тези, които зависят от карането на камиони за издръжка. Компанията се надява да тества новата си машина по обществените пътища в САЩ и Европа по-късно тази година. Ако си изиграе правилно картите, както T-pod, така и T-log може да се окажат на магистралата преди 2019 г.