Капсулата Crew Dragon на частната компания SpaceX успешно се скачи с Международната космическа станция в първия демонстрационен полет, след който САЩ и техни партньори може да започнат самостоятелно да изпращат хора до станцията, а не да са изцяло зависими от Русия.

На борда на кораба е бил единствено 90-килограмовият манекен Рипли, носещ името на главната героиня от култовата поредицата "Пришълецът", заедно с 180 кг екипировка, чиято цел е да симулират теглото на астронавтите, които капсулата ще превозва в бъдеще.

Скачването, което бе извършено автоматично от апаратурата, премина безпроблемно и в капсулата влязоха двама души от екипажа на борда МКС. В петък би трябвало Crew Dragon да се откачи от станцията и да се върне на Земята с кацане на вода в Атлантическия океан.

Днешното събитие е вторият ключов момент от демонстрацията на управляем космически апарат. Третото е завръщането през земната атмосфера - формата на термичния щит на Crew Dragon е необичайна и трябва да се докаже, че спускането е безопасно за хората.

Досега компанията на Илон Мъск е изпращала множество товарни кораби до станцията, но по-специалното при Crew Dragon е, че той е проектиран за превозване на екипаж, което го прави първия американски кораб от този тип, успял да се скачи с МКС от 2011 г. насам, когато NASA закрива програмата си за космически совалки.