След поредица от аварии и отлагания корабът Crew Dragon на SpaceX най-сетне има окончателна дата на изстрелване. Първият полет ще се осъществи заедно с NASA на 2 март. Въпреки че крайната цел на кораба е да изведе космонавти в Космоса, първият полет ще бъде без екипаж, за да се провери безопасността на машината.

Корабът Crew Dragon e построен на база на същите планове като на капсулата Dragon на SpaceX, която кара екипировка на Международната космическа станция от 2012 г. насам. Новата кабина обаче е оптимизирана за удобства на екипажа, а не за товари. В нея има климатик, седалки с въглеродни нишки и четири панорамни прозореца за гледка.

Очаква се при първия полет корабът да излезе в орбита за десет минути и да се скачи с МКС 24 часа по-късно. Там той ще достави 180 кг ценни товари и ще си тръгне на 8 март.

Междувременно американското космическо ведомство предупреди SpaceX, че Crew Dragon все още има технически недостатъци, които могат да се отразят на безопасността на полетите. Освен това NASA се съмнява в ефективността на парашутните системи на кораба. Подобно количество нерешени проблеми може да промени плановете на САЩ да възобновят още през тази година отправянето на астронавти до Международната космическа станция с американски кораби.