Експеримент доказа, че наистина ще бъде възможно да отглеждаме картофи на Марс, което потенциално може да помогне за изхранването на първите човешки колонисти там, пише Engadget.

Изглежда, че Марк Уотни - героят във филма The Martian, който бе принуден да се бори да оцеляване на Червената планета - все пак е бил прав за едно нещо. Картофената диета на Марс може да е ключ към оцеляването.

Според експеримент на учени от Международния център за картофи на Марс е възможно да се отглеждат земеделски култури. Учените в момента провеждат експеримент с отглеждане на картофи в симулирани марсиански условия. Те използват модифициран сорт картофи, които са поставени в изолиран контейнер. В него са симулирани температурата на Марс, атмосферното налягане, нивата на кислорода и въглеродния диоксид. Вътре са поставени камери, които да следят растежа на растението. Дотук всичко върви добре и вече има поникнали стебла.

Изборът на картофи не е случаен. Те имат най-много калории спрямо отглеждана площ. Това означава, че с по-малко количество могат да се изхранят повече хора.

"От известно време подозирахме, че това е възможно. Трябваше само да осигурим среда, сходна на тази на Земята като температура, въздух и вода", казва Анди Уиър, автор на книгата The Martian, по която е направен едноименният филм.

Тагове: