В неделя сутринта (9:38AM ET) SpaceX ще изстреля своят Falcon 9 ракета от Кейп Канаверал, Флорида, с товар от почти 2,5 тона доставки за Международната космическа станция. Около 10 минути след излитането, по-голямата част от ракетата трябва да се завърне на стартовата площадка и да се опита да се приземи на така наречената Landing Zone 1.

Това е десета мисия на SpaceX за NASA, но поради мястото за изстрелване, тя е доста специална. Falcon 9 ще излети от място наречено Launch Complex 39A. То е част от космическия център Кенеди на NASA и е било дом на най-големите космически мисии за последните 50 години. Мисията Аполо 11 стартира от 39А, както и последният полетът от Space Shuttle програмата на NASA през 2011 година.

Launch Complex 39А е в застой оттогава, но през 2014 година SpaceX подписа 20-годишен договор за наем с NASA, за да се премести в Launch Complex 39А и да отремонтира площадката, за да е готова за изстрелвания на Falcon ракетите.

Този процес на ремонт е отнел известно време. "Трябваше да преконфигурираме всички системи за ракетно гориво", заяви Илон Мъск пред The Verge.

Все пак изстрелването не е трябвало да се проведе от 39А. Всъщност планът е бил то да се случи от друга площадка за изстрелване на Кейп Канаверал, наречена Launch Complex 40. Но именно на нея се взриви Falcon 9 ракетата през миналата година.

Ще можете да гледате изстрелването на живо в Ustream тук.

 

Прочетете и това: Откриха аномалия в Тихия океан, която влияе на нивото на озона 

Тагове: