Тази седмица китайските регулаторни органи публикуваха проектоправила, които имат за цел да управляват начина, по който компаниите разработват генеративни продукти с изкуствен интелект като ChatGPT.

Проектоправилата, изготвени от влиятелната Администрация за киберпространство на Китай, са първите по рода си в страната и са насочени към бързо развиващия се изкуствен интелект, тъй като местните технологични гиганти започват да пускат продукти от типа на ChatGPT.

Така нареченият генеративен изкуствен интелект се отнася до алгоритми, обучени с огромни количества данни, които могат да генерират съдържание като изображения и текстове. Американската фирма OpenAI разработи ChatGPT, който може да генерира отговори на потребителски запитвания и стана изключително популярен.

През последните няколко седмици китайските технологични гиганти представиха свои конкурентни продукти. Във вторник Alibaba представи Tongyi Qianwen: своя продукт за генеративен изкуствен интелект, който гигантът в електронната търговия планира да интегрира в различни услуги. Миналия месец Baidu също пусна за тестване своя еквивалент - Ernie Bot.

Проектът за мерки определя основните правила, които трябва да се спазват от услугите с генериращ изкуствен интелект, включително вида на съдържанието, което тези продукти могат да генерират. Според проектоправилата съдържанието трябва да отразява основните ценности на социализма и да не подкопава държавната власт.

Дружествата трябва да гарантират, че данните, използвани за обучение на тези модели на AI, няма да дискриминират хората въз основа на етническа принадлежност, раса и пол. Те също така не трябва да генерират фалшива информация, добави регулаторът.

Анализатори вече заявиха пред CNBC, че китайските регулатори вероятно следят отблизо развитието на генеративния AI, като се има предвид потенциалът му да генерира съдържание, което може да бъде политически чувствително.

Правилата на регулатора подчертават тази загриженост и очертават рамка за това как китайските фирми ще трябва да подходят към разработването на технологията. Но мерките, които се очаква да влязат в сила по-късно тази година, ще работят заедно с различни други китайски разпоредби относно защитата на данните и разработването на алгоритми.

Китай обаче не е единствената страна, която е загрижена за развитието на генеративния изкуствен интелект. През март Италия забрани ChatGPT, позовавайки се на опасения за неприкосновеността на личния живот.

Снимка: Unsplash

Виж още: Alibaba и Huawei готвят китайския отговор в битката на генеративния AI