Angry Birds е толкова популярна игра, че едва ли има смартфон, на който да не е била инсталирана поне веднъж. Дотолкова, че сериозни учени, като професорът по физика от Университетът в Луизиана Рет Алейн е решил да хвърли научен поглед на нея. Неговата главна задача е била да оцени мащаба на обектите в играта. За целта, той внимателно е разгледал движението на прасетата след взрива на сандъчето с динамит, като се е оказало, че те действително летят в парабола. В качеството на единица за измерванията си, Алейн е взел дължината на страната на сандъчетата с динамит (в играта те са квадратни).

 

След анализ на траекторията с помощта на специален софтуер и някои изчисления, Алейн е стигнал до извода, че страната на сандъчето с динамит в реалния живот би трябвало да е с дължина 0,947 метра. Като следствие от това, диаметърът (примерно, тъй като животното в играта не е кръгло) на прасенцата е точно 96 см.
Физикът е сравнил своите нови резултати с данните от класическата Angry Birds, получени по-рано. Там са използвани аналогични разсъждения и сметки, като се оказало, че диаметърът на червената птица е 70 см, а на зелените прасета 1.16 метра.