Вирусът, който причинява COVID-19, може да остане активен върху гладки повърхности като смартфони, метал и хартиени банкноти много по-дълго, отколкото причинителят на грипните заболявания. Според австралийски учени опасният коронавирус може да остане жив до 28 дни, докато инфлунеца вирусът остава активен само 17 дни.

Изследването е доказателство, че коронавирусът е изключително издръжлив и може да остане заразен за изключително дълги периоди, отколкото се считаше досега. На дрехи и други порести повърхности той може да издържи около 14 дни.

Въпреки че показва нуждата от почистване и дезинфекциране на телефоните и други повърхности, проучването трябва да се приема с известни уговорки. То е проведено в контролирана среда, която е много по-различна от реалните условия и не отчита наличието на бели клетки и антитела, които биха могли да намалят живота на вируса върху определени повърхности до часове, а не дни.

Повечето актуални проучвания считат риска за предаването на коронавирус от повърхности за малък, вместо това, най-често срещаните фактори са капчиците при кихане и кашляне, както и по въздушен път в лошо проветрени помещения, където се провеждат дейности като пеене и упражнения, причиняващи усилено дишане.      

Снимка: shutterstock

Виж още: Америка може би е открита от хората 10 000 години по-рано, отколкото се смяташе досега