Група учени от Калифорнийския университет са разработили синтетична молекула, която може да се използва за защита от коронавирус инфекцията. Те обясниха, че молекулата се основава на мъничко антитяло, което може да се открие единствено в ламите и камилите.

Учените са кръстили новата синтетична молекула AeroNabs, като са споделили резултатите си в статия, публикувана в Biorxiv, а също и на уебсайта на Walter Lab. Според техните изследвания, молекулата блокира способността на вируса да нахлува в тялото чрез рецептора на ензима АСЕ2. Според учените, новата молекула е 200 хиляди пъти по-силна от другите подобни антивирусни лекарства.

SARS-CoV-2 се разпространява чрез взаимодействие с ACE2 рецепторите. След като коронавирусът взаимодейства с рецептора, той може да влезе в клетката и да я накара да възпроизведе повече вируси в тялото. В своите изследвания учените твърдят, че са тествали 2 милиарда различни синтетични нанотела. Основният критерий и цел на изследването е била способността да се предотврати преминаването на коронавируса чрез ACE2 рецептора. В хода на изследванията те са успели да увеличат ефективността на новото средство за терапия 500 пъти.

HiCast е седмичният подкаст на екипа на списание HiComm, в който разговаряме за най-интересното от света на технологиите, филмите и игрите. Слушайте епизод 2 тук:

Снимка: shutterstock

Виже още: Fortnite се опита да оспори монопола на Apple и Google и моментално бе премахната от App Store и Google Play

Още от HiComment