Капсулата Starliner на Boeing, която трябва да изпълнява ролята на космическо такси, претърпя неуспех при първия си полет към Международната космическа станция.

Около 90 минути след излитането администраторът на NASA Джим Бриденстийн обяви, че капсулата няма да достигне МКС, защото е изхабила прекалено много гориво по време на инцидента. Все пак той подчерта, че агенцията счита полета за ценна и важна стъпка по пътя за изпращането на космонавти на комерсиални космически апарати.

Капсулата на Boeing бе изстреляна на ракета Atlas V от Кейп Канаверал и 15 минути след старта тя трябваше да изравни орбитата си по траектория, която да позволи среща с МКС. Причината за грешката е, че часовникът на капсулата по някакъв начин е излязъл от координация, което кара машината да направи поредица от излишни маневри и да изгори прекалено много гориво. Екипът опитал да изпрати нови инструкции, но капсулата не ги получила достатъчно бързо вероятно защото се намирала между два сателита.

NASA нае Boeing и SpaceX в опит да разработи капсули за многократна употреба, които да транспортират безопасно хора до и от МКС. Откакто последната американска совалка бе пенсионирана през 2011 г., агенцията разчита на руския „Союз“ за достъп до станцията в околоземна орбита.

Ако всичко мине добре, първият пилотиран полет може да бъде проведен в средата на следващата година. Приблизително по същото време се опитва да направи такъв полет и SpaceX, която вече направи през март безпилотен полет на Crew Dragon.

Виж още: Porsche направи за Star Wars космически кораб, вдъхновен от Taycan (ВИДЕО)

Оцени:
Рейтинг: 3
Тагове: