Audi спря работата по своето въздушно такси Pop.Up и ще преразгледа партньорството си с Airbus за разработване на превозното средство.

Audi заяви, че работи в нова посока за своите дейности за градска въздушна мобилност като част от новата си стратегия, обявена през май.

"В момента работим по ново направление за нашите дейности за градска въздушна мобилност и все още не сме взели решение относно потенциалните бъдещи продукти", заяви Audi в изявление пред Automotive News Europe.

Audi призна, че е спряла цялата работа по концепцията Pop.Up, която е разработена от нейната филиал Italdesign заедно с Airbus.

Концепцията има летяща капсула за пътници, която стои върху автомобилно шаси. Идеята е да вземете клиент от вкъщи и да ги закарате до хеликоптерна площадка, където колата се свързва с полетния модул.

Pop.Up имаше успешен пробен полет като концептуален модел по време на Drone Week в Амстердам миналия ноември.

Ръководителите на Audi казаха тогава, че искат да продължат с проекта. "Искаме да имаме напълно годен за полет прототип до края на следващата година. Това е нашата цел за развитие", заяви членът на борда на Audi Бернд Мартенс по онова време.

Audi също беше планирала да тества въздушни таксита в Инголщат, своя роден град в Германия.

В изявлението си сега обаче Audi обърна посоката, позовавайки се на предизвикателствата, специфични за проекта.

"Вярваме, че ще мине много време, преди да може да се произвежда въздушно такси, което не изисква пътниците да сменят превозни средства. При модулната концепция на Pop.Up работихме върху решение с най-голяма сложност", каза тя ,

Airbus отказа коментар за потенциалния край на партньорството.

Виж още: Настана време за гласуване и печелене на награди (големи)