Базираната във Великобритания стартираща компания Arqit е на път да започне да предоставя неразбиваеми квантови ключове за криптиране по целия свят, използвайки сателити само след две години.

Arqit, която наскоро обяви сътрудничество с американския отбранителен гигант Northrop Grumman и британската телекомуникационна BT, има за цел да изстреля два сателита за разпределение на квантови ключове през 2023 г. от Spaceport Cornwall във Великобритания на борда на LauncherOne на Virgin Orbit.

Quantum Key Distribution (QKD) е сигурна комуникационна техника, която използва квантовите свойства на фотоните, (елементарните частици светлина), за да криптира секретни ключове, които могат да се споделят от две страни, за да се защитят техните комуникации. Техниката, считана за непробиваема, тъй като всеки опит за подслушване на комуникацията променя състоянието на фотоните и унищожава ключовете, вече работи при оптични кабели, но само за относително кратки разстояния от около 100 километра, тъй като сигналът постепенно отслабва.

„Проблемите с оптичните влакна са, че при над 300 километра е възможно да се предаде някаква квантова информация, но с по-малко от един бит в секунда“, казва Дейвид Уилямс, председател и основател на Arqit. "В свят, в който говори за мегабита в секунда или гигабита в секунда, това не е практически продукт. За да се направи QKD в глобален мащаб, единственото решение е да се използват сателити."

Във вакуума на пространството обаче фотоните, пренасящи информация, могат лесно да пътуват на разстояния от стотици километри. Сателит, обикалящ на височина от 700 км., като спътниците Arqit QKD, може да осигури „качествено предаване надолу към Земята“, казва Уилямс.

Преди това китайски изследователи успешно изпратиха криптирани с квантове ключове данни между три обекта в Азия и Европа, използвайки експерименталния космически кораб Micius. Но Уилямс (който също е основател и бивш главен изпълнителен директор на комуникационния сателитен оператор Avanti) казва пред Space.com, че Arqit е "много по-напред от света в стартирането на търговска услуга от този тип".

Снимка: Qinetiq

Виж още: Ако имате този iPhone, сърцето ви може да бъде изложено на риск