Екип от учени от Израелския технологичен институт споделя вълнуващата новина, че са открили начин да преобърнат естественото стареене на клетките на имунната система и това потенциално да направи възрастните хора много по-устойчиви на COVID-19 и други смъртоносни инфекции.

Изследователите идентифицирали молекулярния път, който човешкото тяло използва за създаване на В клетки, съобщава The Jerusalem Post. На свой ред имунната система ги използва за идентифициране и производство на антитела срещу нови патогени. Обикновено тялото ви спира да произвежда достатъчно количество В клетки в процеса на остаряване, но потискането на определен хормон може да предизвика производството им, теоретично придавайки на имунната система на възрастен човек същата виталност, каквато е имала по-рано в живота, твърди изследване, публикувано миналия месец в списание Blood.

Въпреки че екипът все още трябва да проведе солидни клинични изпитвания, тяхната работа подсказва бъдеще, в което възрастните хора могат да се борят с патогените също толкова добре, колкото и по-младите поколения, като се радват на по-добро здраве до дълбока старост.

Обикновено В-клетките живеят за кратък период от време, преди да умрат и да се превърнат в В-клетки с дълготрайна памет (MBC), които имунната ви система използва като средство за запис на предишни инфекции. Ако В клетка умре, преди да стане MBC, тя ще бъде заменена с чисто нова. Но това клетъчно производство спира, когато има повече МВС клетки, които заемат място, което затруднява имунната система на възрастен човек да се научи как да се бори с нови патогени като например коронавируса.

За да намерят начин да измамят тялото да създаде нови В-клетки, изследователите са изследвали един от начините, по които тялото естествено попълва своите запаси. Пациентите, подложени на лечение за множествена склероза, имат изчерпан запас от MBC, след което тялото им бързо започва да произвежда нови В клетки. Екипът е идентифицирал специфичните хормони, които отново затварят производството на В-клетки, след като запасите са попълнени, и е осъзнал, че дезактивирането на хормона води до това, че тялото произвежда допълнителни В-клетки. В бъдеще те се надяват да превърнат този хормонален трик в ново подмладяващо лечение за възрастни хора и имунокомпрометирани организми.

Снимка: Pikrepo

Виж още: NASA надзърна в сблъсъка, който ще доведе до гибелта на нашата галактика