От около два месеца насам ползвам активно и денонощно Huawei GT2 Pro и да, със сигурност мога да кажа – харесвам този малък приятел! Преди него над година и половина ползвах друг модел от същата компания и също бях доволен. Но настоящият флагман определено ме накара да се чувствам толкова привързан към него, че нямам никакво желание да се разделяме. Че кой иска да къса с близък приятел?

Но защо този умен часовник накара не само мен, но и мои познати да се влюбят в него? Въпреки по-високата му цена спрямо предходните версии и без значение каква марка смартфони ползват?

Преди да започна да описвам личните си впечатления, е добре да знаете, че за да следите функциите (особено здравословните), трябва да имате инсталирано и приложението на Huawei – Health в смартфона си, който да е сдвоен с часовника. В този материал няма да споменавам очевидните факти за супер премиум дизайна на часовника (сапфиреното стъкло, кожената каишка, титановия корпус с керамични елементи). Всички тях, както и техническите спецификации съм коментирал още в предишния материал. А в този ще споделя чисто потребителските си впечатления от часовника след месеците употреба.

Ето и конкретните подбрани факти, подредени в специален ред, които направиха часовника изключително полезен в моите непретенциозни очи.

Следи супер грижливо съня ми и… познава!

Може да звучи странно за някои хора, но за мен качеството на съня е страшно важно. И ако за вас все още не е – почакайте, ще стане! Научен факт е, че нарушеният сън, особено нощният, води до различни болестни състояния – като започнем от напълняване и стигнем до сериозни сърдечни нарушения, депресии и др. Затова никога не пренебрегвайте съня си, не го заменяйте за никакви весели купони или пък важна работа.

Huawei Watch GT2 Pro може да ви помогне в голяма степен да подобрите съня си. Ако следите честичко (най-добре веднага като станете от сън сутрин) неговите параметри, то ще разберете какви са навиците ви да спите. И ако те не са здравословни, дори можете да прочетете прилично количество съвети за това, какво да направите, за да спите по-добре. Така например аз разбрах (също и мои приятели споделиха), че качеството на съня ми е нарушено най-вече в две насоки. Първо: лягам си късно и ставам рано (недостатъчно часове сън, като за нормално здраве са нужни поне 8 часа в денонощие), и второ: продължителността на дълбокия сън, който всъщност е най-нужен на човек, за да се чувства отпочинал, при мен е недостатъчна. Интересното е, че не само аз, но и други мои познати, измерващи по този начин качеството на съня си, споделиха същия факт. Часовникът и софтуерът от Huawei ви дават изключително ценни съвети как да подобрите качеството на дълбокия сън – да си лягате по-рано, да не пиете кафе, стимулиращи напитки и алкохол преди лягане, да взимате топла баня и т.н. Разгледайте съветите и се замислете искате ли да се чувствате сутрин добре и отпочинали, или ще я карате постарому?

Измерва пулса и нивото на стреса

Тези функции също спадат към „здравословните“, но ги отделям умишлено. Измерването на нивото на стрес за мен лично е малко сложно и не знам как точно се извършва то. Но очевидно часовникът го „познава“ акуратно, защото, гледайки часовата хронология назад, виждам, че нивата ми на стрес логично са най-ниски в ранните часове от деня, когато спя най-дълбоко. Иначе за щастие, очевидно водя сравнително спокоен живот, защото моите нива на стрес са в рамките на нормалните. Благодаря ти, съкровище!

Същото се отнася и за пулса ми – една функция, която ме вълнува още повече, защото все пак е свързана с дейността на сърцето. Дори не е нужно да сте активен спортист, за да следите сърдечната си дейност. Да, претоварванията не са хубаво нещо дори за най-заклетите професионално спортуващи атлети. Прекалено високият сърдечен ритъм (броят удари на сърцето в минута) също не е добър знак. Затова следенето му и контролът в нормални граници са доста важни.

Моите наблюдения благодарение на сензора на Huawei GT2 Pro, следящ сърдечния ритъм непрекъснато, докато нося часовника, засега ме успокояват – всичко е в рамките на нормалното. И все пак тази информация е доста интересна и е свързана с моята активност. Сърдечният ритъм е добре да бъде следен, докато тренирате, и това става автоматично – т.е. вече не е нужно спортният ви уред (ако ползвате такъв) да има вградена функция за мерене на ритъма.

И нещо любопитно – 1-2 пъти досега съм забелязвал интересни „подскоци“ нагоре в ранните сутрешни часове, за кратък период от време. Не бих се учудил, ако те са свързани с нещо, което съм сънувал или просто съм се стряскал по време на сън. Но така можете дори да разберете кога сте се вълнували, докато спите. Доста забавно, нали?

Мери крачките, които изминавам

Когато не спя или не работя пред компютър, аз обичам да ходя. Наистина. Да вървя пеш до работа или да се разхождам с половинката си. Изминавам доста сериозни разстояния и почти всеки ден часовникът ме „поздравява“ с успешно изминатите над 10 000 крачки – стандартно зададеният goal в часовниците на Huawei. Този брой крачки се равнява на ходене около 8 километра, а доста често с половинката ми правим и по 15 000 и дори повече.  

Може би някой ще си каже „какво толкова пък, някакво си ходене“. Да, но когато го правите редовно, в достатъчно количество и по приятен начин, ходенето е изключително полезна физическа и ненатоварваща дейност. С напредването на годините не всеки може (а и няма времето) да спортува активно. Заседналият живот, използването на автомобили и професиите, свързани със седене пред компютър, определено могат да съсипят здравето ви, а едно обикновено нещо като ходенето пеш със сигурност ще ви помогне.

Функцията за мерене на изминатите крачки в денонощие всъщност не мери само чистото ходене пеш. Ако тичате да хванете някой рейс или пък непослушното си хлапе, този факт също ще бъде отчетен. Както и изкачването по стълби! Комбинацията от часовника със софтуера на Huawei показва дори тези факти – колко сте тичали, вървели или дори изкачвали стъпала.

Намалява страха от коронавируса, измервайки нивото на кислорода

Малко шеговито подзаглавие, но съвсем вярно. Пандемията определено убива не само тежкоболните, ами буквално пред очите ни съсипва психиката на много хора. Защото страхът от това да се разболееш взема сериозен превес пред здравия разум.

Наситеността на кръвта с кислород, или SpO2, е един от важните параметри, които си заслужава да следим както по време на спорт, така и в ежедневието си. Всъщност се измерва хемоглобинът, пренасящ на практика кислород. Тази стойност е доста важна за активно спортуващи или при катерачите, които „работят“ при условия на риск от подлагане на кислороден глад. Така че се явява ключов индикатор за респираторни проблеми.

Huawei GT2 Pro по „подразбиране“ има сензор за измерване на нивото на кислород в кръвта (например старият GT нямаше). Не мога да ви разкажа как точно става това, но процесът не е от най-простите и му трябва около половин минута време, през което софтуерът ви моли да стоите неподвижно, докато прави измерването. След което ви показва процентното съдържание на разтворения в кръвта ви кислород. Стойности над 90-92% са нормални, а ако сте под тях, трябва да се позамислите или направо да отидете на лекар.

Може би това е причината Huawei с последната актуализация на Huawei Health за смартфона (11.0.0.510 или по-нова) и часовника (10.1.2.52) да активира непрекъснатото следене на нивото на кислорода в кръвта! То вече става автоматично и… да, хаби може би малко повече батерия, но е адски ценно, защото можете да следите ежечасно и статистически какво е състоянието ви. Преди това се налагаше да правим този процес ръчно.

Една моя позната, която също се е сдобила с часовник на Huawei (женска версия) с възможност за следене на SpO2, сподели, че има у дома си и специализирано устройство за следене – оксиметър. Веднага след купуването на часовника решила да сравни показанията от двата уреда – медицинския оксиметър и часовника. Оказало се, че показанията са напълно идентични, което носи още повече адмирации към създателите на тези умни часовници.

Спортните активности са страшно разнообразни

Стигнахме и до тренировъчния ден. Като един доста сериозен фитнес тракър този модел предлага ужасно много възможности и предефинирани настройки за спортуващите. Вече вероятно знаете, че в него ще намерите готови режими за тичане (навън или вътре), колоездене, бързо ходене, плуване, изкачване, ски, триатлон и какво ли още не. Приятен глас ви информира през няколко минути (по подразбиране 10) за продължителността на тренировката, както и състоянието на сърдечния ви ритъм. Вграденият GPS пък се включва автоматично, за следи не само по-точно локализацията ви, но и изминатото разстояние. Това се случва в режимите, които са зададени за спорт на открито – например каране на ски.

Отново нещо интересно – аз използвам фитнес тракър функциите за каране на велоергометър у дома. Затова ми беше адски любопитно да засека данните на велоергометъра за изминатото разстояние и изхабените калории и да ги сравня с тези на часовника. Оказа се, че няма почти никаква разлика! Часовникът доста точно изчислява времето и калориите, които хабя, като вероятно прави това, следейки и пулса ми. Тоест… ако вашият спортен уред е по-ограничен като възможности, спокойно! Huawei GT2 Pro може да следи и изчислява резултата от тренировката ви без нужда уредът да го прави.

Мога да говоря от него, когато ръцете ми са заети

Другата хипер яка за мен екстра е възможността да ползвате часовника за разговори. Да, не си представяйте, че по цял ден ще стоя и ще си говоря на китката – не за това става дума. Според мен функцията е измислена и се предоставя най-вече за случаи, когато ръцете са ви заети с нещо важно (например ако миете всеки ден на ръка чиниите вкъщи), а когато телефонът ви звънне, да не се налага да тичате до него и да го пипате с мокрите си сапунисани ръце. Страшно удобно е! Звънят ви, поглеждате часовника и виждате кой е. Ако е важно – вдигате и говорите през него на високоговорител. Ако не е – затваряте с червена слушалка. Толкова е просто, лесно и удобно.

Причината да не използвам тази функция по цял ден е, разбира се, че все пак няма нужда всички околни да слушат какво ви говори човекът на линията отсреща, както все пак и фактът, че тази екстра ще хаби повече от батерията на устройството, нали?

Нотификациите му са страшно полезни

Всеки умен часовник, дори и обикновен тракър разполага с нотификации. Но тези на часовника се оказват адски удобни за мен. Като започнем от най-важните – вибрацията по време на звънене на телефонната линия. Когато смартфонът ми е в чантичката, някой джоб или просто в другата стая, силната вибрация на Huawei GT2 Pro ме информира на секундата, че някой ме търси. Както казах – мога дори да му вдигна и от часовника да говоря с него.

Супер полезно е и че по този начин винаги съм предупреден навреме, когато получавам например важни SMS-и от банката си за направен превод, ако половинката ми пише на Viber важни обяснения в любов или пък просто когато Google реши да ме държи в течение на резултата на мача между Ливърпул и някой по-слаб отбор. Страшно много неща могат да бъдат превърнати в ценни нотификации, а още по-ценното е, че можете да ги изключвате по желание, ако ви досаждат прекалено много.

Към нотификациите смело добавям и алармите. Ако сте от хората, които сутрин се будят с алармата от телефона, ще установите, че можете успешно да я замените с тази на часовника. Той ще ви буди с дискретно вибриране на ръката, което понякога е доста по-приятно от това до ухото ви да се разтръби някой военен тромпет например.

Екстрички и възможности за персонализация

Споменах тези екстри и в предишния материал, но не мога да се сдържа да повторя удоволствието от това да можеш да персонализираш екрана си. Като по-нов модел Huawei GT2 Pro разполага с повече готови екрани за персонализация, което е чудесно. Те могат да се избират и даунлоудват по-удобно и лесно през приложението, а след това да ги активирате през часовника.

Останалите многобройни екстри в него са вече задължителни и толкова сме свикнали с тях, че дори не ни правят впечатление. А наистина са полезни. Само който не е прибягвал до вграденото фенерче в часовника, не знае колко е удобно да го пусне и да освети ключалката на вратата, която иначе изобщо не се вижда. Или пък да стартира някакъв таймер за определена дейност (например печене на шаран!:)), която трябва да бъде прекратена след точно отброени минути.

Няма да ви досаждам да изброявам всички екстри и възможности, но не ги пренебрегвайте, защото ежедневието ви може да бъде подобрено от тях. Само ще спомена и за още една мега яка екстра, вградена в този модел – а именно вграденият музикален плейър! Той се стартира на екрана на часовника и дава възможност да пускате, спирате и превъртате песни напред и назад. И тук не говорим за управлението на Spotify например, което също е възможно. Става дума за възможността да оставите например телефона си у дома, докато излизате да тичате и спортувате, и да слушате музика само от часовника. Във вградената му памет можете да запишете доста от любимите си парчета и да тичате навън на воля, без да се налага да носите и тежкия чуплив смартфон.

За финал на всичко споделям: Да, батерията на Huawei GT2 Pro е достатъчно издръжлива и дори всички добавени и активирани нови функции като тези, които споменах нагоре, не му пречат да го зареждате през десетина дни. Дори и да го „мъчите“ от работа, той ще изкара със сигурност седмица, което на фона на скъпите умни часовници от други компании, издържащи само до ден-два, е направо чудесен факт. Който ще грабне допълнително сърцето ви и ще ви накара да заобичате този приятел.

Вижте най-важните акценти в нашето специално видео: