Бързите радиоизбухвания, или ярките милисекундни проблясъци на радиовълни в Космоса, са една от най-дълготрайните загадки и току-що станаха малко по-странни.

Първото бързо радиоизбухване, или FRB, е открито през 2007 г. и оттогава са засечени стотици такива бързи и интензивни събития, идващи от отдалечени точки във Вселената. Според предишни изследвания за една хилядна от секундата тези избухвания могат да генерират толкова енергия, колкото Слънцето създава за една година или повече.

Но астрономите не разбират какво ги причинява.

Сега учените са забелязали невиждан досега странен модел в наскоро забелязано повтарящо се бързо радиоизбухване, наречено FRB 20220912A. Изследване, публикувано в Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, описва подробно откритието, което предоставя ценни улики на изследователите, стремящи се да идентифицират източника на явлението, като същевременно въвежда нови загадки за разгадаване.

Астрономите са открили избухването с помощта на Аленския телескоп на Института SETI, базиран в Калифорния, който включва 42 антени в радиообсерваторията Hat Creek в Каскадните планини.

Екипът открива 35 бързи радиоизбухвания от един източник за период от два месеца.

Много FRB освобождават радиовълни с продължителност най-много няколко милисекунди, преди да изчезнат, което прави бързите радиоизбухвания трудни за наблюдение. Но за някои радиоизбухвания е известно, че се повтарят и освобождават последващи избухвания, които позволяват на астрономите да проследят сигналите до далечни галактики.

Първоначално FRB 20220912A изглеждаше подобен на други известни "повторители" и всяко засечено избухване преминаваше от по-високи към по-ниски честоти.

Но по-внимателното разглеждане на сигнала разкрива нещо ново: забележим спад в централната честота на взривовете. Спадът стана още по-очевиден, когато изследователите преобразуваха сигналите в звуци с помощта на ноти на ксилофон. Високите ноти съответстват на началото на изблиците, а ниските ноти действат като заключителни тонове.

Екипът се опита да определи дали има модел във времената между всеки импулс, подобен на някои други известни повтарящи се бързи радио импулси. Но изследователите не успяха да открият такъв за FRB 20220912A, което допълнително предполага, че небесните събития също могат да бъдат непредвидими.

„Тази работа е вълнуваща, защото предоставя както потвърждение на известни свойства на FRB, така и откриване на някои нови“, казва водещият автор на изследването д-р София Шейх, постдокторант на Националната научна фондация MPS-Ascend в Института SETI, в изявление.

Всяко наблюдение на бързи радиоизбухвания носи прозрения, както и повече въпроси, казаха изследователите.

Астрономите подозират, че някои бързи радиоизблици може да произхождат от магнетари, силно магнетизираните ядра на мъртви звезди. Но други изследвания предполагат, че сблъсъци между плътни неутронни звезди или мъртви звезди, наречени бели джуджета, може да са причината.

„Ограничаваме източника на FRB до екстремни обекти като магнетари, но нито един съществуващ модел не може да обясни всички свойства, които са наблюдавани досега“, завършва Шейх.

Проучването е първото, което наблюдава бързи радиоизбухвания, използвайки масива на телескопа Allen, който е в процес на обновяване през последните няколко години. Текущите надстройки за масива не само ще позволят на астрономите да проследяват колко бързи са радиоимуните при различни честоти, но и ще търсят по-слаби сигнали.

Снимка: Unsplash

Виж още: 64 GB DDR5 паметта вече е налична за настолни компютри и отваря пътя за 256GB конфигурации