Някои компании печелят пари от гръмки оферти за „продажба на звезди“ или по-скоро от това да ви предоставят възможност да назовете някоя според вашите желания. Но наистина ли си струва парите?

Ако някога сте обмисляли да „закупите“ звезда с цел да прикачите към нея вашето име или може би като подарък за любим човек, тогава трябва да прочетете това, преди да решите да направите покупката.

Някои търговски компании твърдят, че ви позволяват да посочите „ваша“ звезда. Обикновено срещу няколко десетки долара те ще ви изпратят красиво изглеждащ сертификат и диаграма от звезден атлас, показваща точната позиция на „вашата“ звезда.

Единственият проблем е, че името на звездата, което сте закупили, не представлява нищо повече от каприз, тъй като вашият псевдоним не е официално признат от никоя реномирана астрономическа или научна институция.

Разбира се, името вероятно съществува в книгата на компанията, която ви е изпратила този хубав сертификат, но ако сте посочили звезда, да речем, за леля си Мария, не си правете труда да посетите местната обсерватория и да поискате да ви я покаже; що се отнася до тях, „Звездата на леля Мария“ не съществува.

Международният астрономически съюз има собствено мнение по този въпрос за тези, които желаят да си купят звезда.

„Някои търговски предприятия претендират да предлагат такива услуги срещу заплащане“, обяснява организацията на своя уебсайт. „Такива „имена“ обаче нямат никаква формална или официална валидност. Подобни правила за „купуване“ на имена важат и за звездни купове и галактики.“

Снимка: NASA

Виж ощеБроят на децата на Илон Мъск нарасна, а името на детето ще ви очарова