Има много неща, които може да ни хвърлят в размисъл относно безкрайните мистерии на космическото пространство. Една такава все по-често се среща в различни публикации и научни среди – въпреки че в космическото пространство концентрацията на материя е доста рядка, дали тя има някаква миризма?

Оказва се, че голяма част (ако не и всички космонавти и астронавти), които са се сблъсквали отблизо с открития Космос, твърдят за усещания, придружени с отчетлив аромат, а в някои случаи – дори с откровена воня. Възможно ли е Космосът да има своя собствена миризма? Дори да е така, засега единствено астронавтите ще могат да я усещат. Освен ако скоро не се появи някой парфюм с подходящия „космически аромат“. Всъщност… вече има такъв – поне като реклама и име!

 

Барут, пържоли, малини и горещ метал

 

Именно това най-често споменават астронавтите като миризма, която са усетили при преминаването от вакуума на Космоса към кислородната среда на ракетата или космическата станция. Разбира се, докато са в скафандрите, те няма как да я усещат. Всичко се случва след връщането им в космическия кораб, а според тях мирисът на Космоса „полепвал“ по скафандрите и когато бъдат свалени шлемовете, се усещал наистина силно. Някои американски астронавти разказвали след излизанията си в Космоса, че миризмите, с които се сблъсквали след космическите си разходки, били наистина странни. Едни описват „сравнително приятно метално усещане“, наподобяващо сладникавото изпарение на метал по време на заваряване, други пък го оприличават на „изгорял метал“ с отчетлива миризма на озон. Трети разгорещено разказват за миризма на орехи и спирачни накладки, а някои по-екзотични преживявания дори са описвани със серен „дъх“ на изгорял барут или дори на препечени бадемови бисквитки!

ВИЖ ОЩЕ: Кацането на Луната преди 2026 г.: крайно невероятно

Други от астронавтите пък твърдят, че са усетили аромат… на малини! Колкото и странно и невъзможно да звучи, тук е налице може би и едно от най-възможните обяснения – малиновият аромат вероятно е с произход чак от Стрелец В2 (Sgr B2), който е гигантски молекулярен облак от газ и прах, намиращ се на около 390 светлинни години от центъра на галактиката ни. Преди няколко години в космическия прах на този облак чрез специален радиотелескоп е било открито наличието на съединението етил формиат. Същият химикал придава характерния за малините вкус и мирис, както и наподобява миризмата на любимия на всички моряци ром. Така че мъглявината очевидно мирише на ром и има вкус на малини, което няма да е никак зле, ако някак си се озовете жив и гол в нея.

 

 Но защо Космосът носи миризми?

 

Относно този въпрос няма единодушно решение, но някои изследователи подозират, че това може би има нещо общо с „химическите реакции, които протичат в космическия кораб по време на повишаване на налягането“. Специално за мириса на озон се предполага, че атомният кислород полепва отвън по скафандъра на астронавта и така навлиза в ракетата. След като космическият кораб се нагнети отново с кислород, тези единични атоми се сблъскват и част от тях се превръщат в озон, който може би е източникът на странните миризми. От своя страна канадският астронавт Крис Хадфийлд миналата година изказа малко по-различно предположение, твърдейки, че в действителност космическото пространството едва ли има мирис. Той подозира, че „космическият вакуум изсмуква следите от химикали от стените на космическия кораб“, създавайки специфичната миризма на серни изпарения от изгорял барут, свързвана от някои астронавти с Космоса. Интересно е да споменем, че някои учени дори са работили и над странната задача да разберат как миришат отделните планети и техните спътници в Слънчевата система. Така например миризмата на Луната според втория човек, стъпил на нея – самия Бъз Олдрин, наподобява пепел от огнище. От своя страна НАСА е възложила на екип от учени, водени от Стивън Пиърс, да пресъздаде миризмата на Титан, спътник на Сатурн. Те са смесвали различни газове и въглеводороди в лабораторията си и след сравнителен анализ на сместа спрямо данните, събрани от космическия апарат Касини, са установили, че ароматът на Титан не е много привлекателен. Според изследователите атмосферата на спътника мирише на бензин заради бензола и бензена в състава си.

Каквато и да е истинската причина за мириса на Космоса, дали това е някакъв химикал, полепнал по скафандрите или просто развинтеното въображение на астронавтите в условията на тотална изолация, пространството вероятно ще бъде винаги свързвано с тези странни миризми. Или поне докато хората се разхождат облечени в космически костюми в празнотата на Космоса.

Снимки: shutterstock