Учени установиха наличието на органични съставки на планетата джудже Церера, която е най-големият обект в астероидния пояс между Марс и Юпитер, предава The Verge.

Именно органичните съставки са основните елементи от живота на Земята и това откритие може да означава, че на Церера може да се е развил примитивен живот.

В регион с площ от 1000 квадратни километра на северното полукълбо на Церера са били открити алифатични въглеродни съединения. За да стартира живот, са нужни елементи като въглерод, водород, азот и кислород, както и източник на енергия. И хидротермалната активност, и присъствието на органични вещества на Церера показват, че има подходяща за живот среда. Освен това учените установили, че органичните материали не са донесени на Церера, а са се зародили именно на планетата джудже.

Предполага се, че самата Церера е възникнала преди около 4.5 милиарда години и изучаването на нейния минерален състав и това, дали на нея наистина се крие живот, може да помогне на учените да разберат по-добре как е възникнал животът и на нашата планета.

Според последните анализи на астрофизиците Церера е вторият най-вероятен обект в Слънчевата система, където може да се открие чужд живот.

Виж още: Уинстън Чърчил - неочакваният ловец на извънземни