Тук, на Земята, имаме множество вулкани, които изригват често, но какво да кажем за Марс, където според учени един от вулканите е изригвал в продължение на повече от 2 милиарда години. Този факт е станал известен благодарение на изучаването на останките от метеорити от Марс, паднали на Земята в древността.

Човечеството още не е стъпило на Марс, но учените вече знаят много за Червената планета, те са успели да изучат геологията й чрез множество инструменти, но се оказва, че част от марсианската история може да бъде намерена и на нашата планета. В продължение на много години изследователите са открили над 100 метеорита, долетели от Марс, като обикновено находките идват от района на Антарктида  и Северна Африка.
Въпреки че никога не сме изпращали космонавти на повърхността на Марс, все пак притежаваме късчета марсианска повърхност за изследване благодарение на тези метеорити“, казва Марк Кафи – един от изследователите. „Намираме по 1000 метеорита годишно, в това число и такива, които идват от Марс и Луната, но малка част от тях са наистина интересни.“

Кафи и неговата група от учени са анализирали около 30 от 100 марсиански метеорита, за да определят кога са формирани и да разберат въздействието на космическите лъчи върху тях за определяне времето на полета им до Земята. Резултатите са позволили да се предположи, че излъчването, получено от метеоритите, може да бъде с тези показатели единствено при полет от Марс до Земята. Най-старият от всички метеорити е на възраст над 2.4 милиарда години, а най-младият е на около 500 милиона години. Въз основа на това учените предполагат, че на Марс би трябвало да е съществувал вулкан с много продължително изригване, който е изхвърлял в атмосферата и после в Космоса късчета от марсианската повърхност. Разликата между Земята и Марс е, че последният не се явява тектонично активна планета, което означава, че случилото се преди много време на Марс е могло да провокира съвременното спокойствие на тектоничните плочи, което наблюдаваме днес на Червената планета. Продължителното изригване е причината за издигането на масиви с невероятна височина като Олимп – най-големия вулкан в Слънчевата система.

В момента не сме наясно откъде точно идва конкретният метеорит, дали от Олимп или друго място“, казва Кафи. „Сигурни сме в едно – тези метеорити ще ни помогнат да изучим по добре геологията на Червената планета, без дори да стъпваме на нея.“