Юпитер не само е най-голямата планета в нашата Слънчева система, но и е една от най-загадъчните. За да разберат тайните на газовия гигант, учени от САЩ и Франция създадоха модел на Юпитер, който осигурява аналогово моделиране на вътрешния строеж на атмосферата на планетата, както и нейната динамика.

Досега съвременните телескопи и космически сонди ни дадоха възможност да проучим сравнително добре Юпитер, но сега учените се стремят да разкрият всички негови тайни, включително това как е устроен газовият гигант и защо функционира по този начин. До момента учените разчитаха единствено на фотографии и компютърни модели, но данните не бяха достатъчни. Група учени под ръководството на геофизика от Калифорнийския университет Джонатан Орн създаде аналогов модел на Юпитер, който възпроизвежда атмосферата на планетата в лабораторни условия. Според данните от Калифорнийския университет аналоговият симулатор би трябвало да помогне за изучаването на трите ключови качества на атмосферата на Юпитер – бързото въртене, завихрянето и сферичната форма. Предишните опити за създаването на подобен аналогов модел бяха неуспешни заради това, че опитните установки не са могли да въртят модела достатъчно бързо или не са успявали да създадат необходимата турбулентност.
Групата на Орн е създала модел, базиран на въздушни лагери, които могат да се въртят със скорост от 120 оборота в минута и да издържат натоварване от 1000 кг. След това в модела е била въведена оцветена вода под налягане през различни миниатюрни отвори, създавайки турбулентност. В резултат се оказало, че в продължение на няколко минути въртящият се модел е показал шест концентрични пръстеновидни потока, движещи се в различни направления, като по този начин за пръв път потоците на Юпитер са били възпроизведени в лаборатория.
Следващата стъпка е да бъдат сравнени резултатите от моделирането с данните, получени от сондата „Джуно“, която в момента се намира в орбита около Юпитер. Освен това, изследователите ще използват суперкомпютрите в Националната лаборатория, за да разберат по-добре структурата и динамиката на Юпитер.

Оцени:
Рейтинг: 4
Още от HiEnd

Рядка генетична мутация в общността на амишите може да спре остаряването

86 | 19.11.2017