Изтекли документи от резултати на проведени от NASA тестове показват, че определяният като невъзможен EM Drive двигател всъщност може да сработи, пише Science Alert.

За EM Drive се заговори в последната година, тъй като той обещава да ни отведе до Марс само за 70 дни без гориво. На пръв поглед устройството сякаш нарушава един от най-фундаменталните закони на физиката, а именно Третия закон на Нютон, който накратко гласи, че "всяко действие има равно по големина и противоположно по посока противодействие". EM Drive използва електромагнитни вълни, създавайки тяга от отразените фотони в затворен метален конус, така микровълновото излъчване упражнява налягане върху отражателя.


Разбира се, фактът че NASA провежда тестове, които са преминали контролен преглед, не означава, че системата е получила академично признание. До момента става въпрос за това, че група учени докладват постигнатите от тях резултати без външна проверка. Анализът им обаче заключава ясно, че след като се вземат предвид границите на евентуалната грешка, EM Drive генерира сила от 1.2 милинютона на киловат във вакуум.

Създателите на EmDrive твърдят, че той може да стигне до края на Слънчевата система не за няколко десетилетия, а за няколко месеца, припомня Science Alert.

Виж още: NASA публикува 4K видео с виртуална разходка в Международната космическа станция