На 19 октомври сондата Schiaparelli падна на Марс със скорост от над 400 км/ч и остави отпечатък не само върху историята на мисиите на Европейската космическа агенция, но и - съвсем буквално - върху самата планета. Апаратурата на NASA успя бързо да открие мястото на удара и малко по-късно с помощта на своята висококачествена High Resolution Imaging Science Experiment (HiRISE) камера мултифункционалният космически апарат Mars Reconnaissance Orbiter направи снимката, която виждате тук.

Това е първото цветно изображение от лобното място на Schiaparelli и то потвърждава, че ярките петна около сърцевината на удареното място наистина са части от самия апарат.

Докато предишните черно-бели кадри показваха повече детайли от източната страна, тази снимка е малко "изместена" на запад.

В южна посока, на около 900 метра от тази област е заснет парашутът на апарата и топлозащитният екран. Както отбелязва ЕКА, очертанията на парашута са се изменили в сравнение с 25 октомври, когато беше направена последната снимка. Очевидно той е бил преместен от вятъра, предполагат учените.

Виж още: Специалистите от NASA тестваха главното огледало на телескопа Webb

Тагове: