Преди няколко месеца учени установиха, че около най-близката до нас звезда Проксима Кентавър наистина обикаля планета, която може да е обитаема. Нещо повече, тя е само малко по-голяма от Земята и се намира в т.нар. обитаема зона - регион около звездата, който би позволил вода в течно агрегатно състояние да съществува на нейната повърхност.

Друга подобна планета се намира край червеното джудже Trappist-1 и именно тя попада в полезрението на учените, които вече считат, че мнозинството потенциално обитаеми планети около такива звезди най-вероятно са с размери и маса, подобни на Земята. Освен това там може да има вода, при това в големи количества. До този момент търсенето на екзопланети, които може да са годни за живот, се фокусираше върху по-големите звезди, по-сходни със Слънцето.

Температурата, размерът и съставът на тази нова планета я доближава много до Земята. Но предстои да се дефинира и нейната маса и атмосферни характеристики (ако тя има атмосфера), за да се разбере със сигурност дали тя действително е подходяща за живот. Според проучването, като се има предвид размерът на планетата и нейната не прекалено ярка звезда, на нея може да има региони, чиито температури да позволяват наличието на вода в течно състояние и живот.

Сега обаче учените се притесняват дали тази вода не е прекалено много, пише Extreme Tech.

"Течната вода се счита за изключително важен елемент, но наличието на прекалено много количество от нещо добро също може да е лошо. Слоевете лед на дъното на океана могат да попречат на т.нар. въглеродно-силикатен цикъл. Благодарение на него нивата на въглерода в атмосферата се регулират, а температурата на повърхността се запазва около стойностите, поддържащи водата в течно състояние", казва Вили Бенц от Университета на Берн.

Виж още: NASA публикува 4K видео с виртуална разходка в Международната космическа станция