Космическият телескоп Spitzer може да се окаже в процес на приватизация и още от 2019 г. да попадне в частни ръце. NASA планира да предостави контрола на телескопа на академична институция или частна компания.

Изведен през 2003 г., Spitzer обикаля около Слънцето и постепенно се отдалечава от Земята. Мисията обаче продължава да събира данни и да ни доставя открития за светове в далечни галактики и за астероидите и планетите в собствената ни Слънчева система.

През миналата година агенцията реши да продължи мисията Spitzer до началото на 2019 г., докато тече работата по новия телескоп James Webb. Този проект на стойност десет милиарда долара ще представлява най-големият скок в астрономията от извеждането на телескопа Hubble през 1990 г. Когато обаче това стане, Spitzer ще стане излишен, тъй като той покрива голяма част от инфрачервените вълни, на които ще работи и James Webb.

С отдалечаването на Spitzer от планетата ни работата с него ще става по-трудна, но трудът му продължава да бъде ценен, затова ще е интересно да видим кой ще поеме контрола над този изключителен космически инструмент.

Тагове: