NASA определи астронавтския екипаж, който ще се отправи към Луната - нещо, което не се е случвало повече от 50 години.

В понеделник (3 април) космическата агенция обяви четиримата астронавти, които ще стартират на мисията за полет около Луната Artemis 2. Очаква се екипажът да стане първият лунен пътешественик след програмата Apollo.

Екипажът на Artemis 2 включва командира Рийд Уайзман, пилота Виктор Глоувър и специалистите по мисията Кристина Кох и Джереми Хансен. Хансен е астронавт на Канадската космическа агенция (CSA), който лети по силата на споразумение между САЩ и Канада. Той ще бъде първият неамериканец, който ще напусне земната орбита и ще полети до Луната.

Екипажът на Artemis 2 беше обявен в понеделник по време на събитие, проведено на Елингтън Фийлд, където се намират самолетните операции на NASA, разположени в близост до космическия център "Джонсън" в Хюстън. Към администратора на NASA Бил Нелсън и други ръководители на агенцията на събитието се присъединиха почти всички членове на действащия астронавтски корпус, без тримата, които в момента се намират на борда на Международната космическа станция (МКС).

"Рийд, Виктор, Кристина и Джереми - всеки от тези авантюристи има своя собствена история. Но заедно те представляват нашето верую: E pluribus unum - От многото - един", каза Нелсън. "Заедно ние ще поставим началото на нова ера на изследване за ново поколение звездни мореплаватели и мечтатели - поколението Артемида."

Предвидени за изстрелване в края на 2024 г., Уайзман, Глоувър, Кох и Хансен ще се издигнат на борда на космическия кораб "Орион" на върха на ракета Space Launch System (SLS) от площадка 39Б в космическия център "Кенеди" във Флорида. Това ще е първият път, когато капсулата и ускорителят ще летят с астронавти на борда, и едва второто изстрелване на двата апарата заедно след тестовия полет без екипаж на Artemis 2 през 2022 г.

Десетдневната мисия Artemis 2 няма да обикаля или да каца на Луната, а ще следва хибридна траектория за свободно връщане. Orion ще използва своя построен в Европа сервизен модул, за да извърши множество маневри за повишаване на орбитата си около Земята и евентуално да постави екипажа на лунна траектория за свободно връщане, при която земната гравитация естествено ще изтегли космическия кораб обратно у дома след прелитане покрай Луната.

Преди да напусне околоземна орбита и да се отправи към Луната, екипажът ще използва горната степен на SLS (наречена междинна криогенна двигателна степен, или ICPS) като цел за операции по сближаване, тествайки способността си да управлява Orion ръчно.

Екипажът също така ще тества системите за поддържане на живота, комуникациите и навигацията на космическия кораб, преди да се отправи към Луната. Екипажът на Artemis 2 ще се доближи на 10 427 км от лунната повърхност и ще измине 10 300 км отвъд далечната страна на Луната. От тази гледна точка - по-далеч, отколкото който и да е човек е пътувал в Дълбокия космос - те ще могат да видят както Земята, така и Луната от прозорците на капсулата.

Снимка: Unsplash

Виж още: Капсула за екипаж току-що кацна на Земята. Но защо е празна?