NASA потвърди, че е получила съобщение от космически кораб, намиращ се на повече от 24 милиарда километра от Земята.

Този космически апарат не е никой друг, а "Вояджър 1", който през 2023 г. започна да изпраща непълни съобщения до централата на НАСА, докато продължаваше дългото си пътуване през междузвездното пространство. Сега обаче космическата агенция заяви, че съобщенията, които "Вояджър 1" е изпратил, са номинални и че научните операции, извършвани от четирите му инструмента, са се върнали на стабилни нива.

По-конкретно, на инженерите на НАСА се е наложило да препрограмират софтуера за отчитане на времето на борда на "Вояджър 1", за да гарантират, че легендарният космически апарат изпълнява командите си в точното време. Все още има някаква работа, която трябва да се свърши, но не бива да се подценява колко голям подвиг беше тази неотдавнашна корекция. "Вояджър 1" се намира на 24 милиарда километра. Всяко инженерно решение на такива разстояния е постижение само по себе си.

И така, как го постигнаха те?

След като получиха повтарящ се модел от 0 и 1 от космическия апарат, сякаш той беше в застой, инженерите на НАСА подадоха команда "сръчкване" към далечната космическа сонда. Тя бе възприета и доведе до изхвърляне на данни от паметта, което позволи на инженерите да идентифицират проблема, а именно един неизправен чип. След това екипът създаде нова актуализация на софтуера, която заобиколи неизправния хардуер.

Снимка: Unsplash

Виж още: Бъдещите ANC слушалки може да ви позволят да изберете кои звуци от реалния свят да филтрирате

 

Тагове: