Марсоходът Perseverance на НАСА направи снимка на своя счупен спътник - хеликоптера Ingenuity, който се намираше сам на една дюна.

На тази най-нова снимка на Ingenuity двуроторният "хеликоптер" се вижда неподвижен върху пясъчна дюна на заден план, докато на преден план се вижда безплоден, скалист пейзаж на Марс. Снимката е направена на 4 февруари 2024 г. в 13:05 ч. местно средно слънчево време, малко повече от две седмици след като претърпя повреда в края на мисията си.

По време на полет на 18 януари Ingenuity получи повреда на роторите си, докато кацаше на безформен, "безвкусен" участък от пясъчния марсиански пейзаж. Обикновено хеликоптерът използва характеристики на ландшафта, като например скали, за да се ориентира, но при 72-рия си полет дронът остана без визуални ориентири.

Лабораторията за реактивно движение (JPL) все още анализира повредите по лопатките на Ingenuity, но независимо от това какво ще установи JPL, мисията на хеликоптера официално приключи, след като той вече не е способен да лети.

Ingenuity се приземи заедно със своя роботизиран спътник, марсохода Perseverance, на 18 февруари 2021 г. Когато се издигна в марсианското небе през април 2021 г., Ingenuity влезе в историята, като извърши първия полет на самолет с двигател на друга планета.

Оттогава насам дуото Ingenuity-Perseverance изследва района, известен като кратера Джезеро, откривайки следи от древни водни басейни на Червената планета, които може би някога са приютявали живот преди милиарди години. Ingenuity служи като разузнавач за Perseverance, като определя областите, които представляват интерес за марсохода.

През последните седмици, докато НАСА и JPL се примиряваха с края на новаторската мисия на Ingenuity, ръководителите на агенцията похвалиха хеликоптера и екипите зад него. НАСА вече разработва друг безпилотен самолет, предназначен за друга планета - Dragonfly с ядрена мощност, който един ден ще изследва най-голямата луна на Сатурн - Титан. Агенцията очаква Dragonfly да бъде изстрелян не по-рано от 2028 г.

Снимка: Unsplash/NASA/JPL-Caltech

Виж още: Генеративният изкуствен интелект може да замени 300 милиона работни места

Тагове: