Звучи ли ви невероятно да има левитиращ робот влак на Луната? Изглежда, че НАСА не мисли така, тъй като агенцията току-що даде зелена светлина за по-нататъшно финансиране на проучване, което разглежда тази концепция.

Проектът, наречен "Гъвкава левитация на релсов път" (Flexible Levitation on a Track - FLOAT), е преместен във втората фаза на програмата на НАСА за иновативни усъвършенствани концепции (Innovative Advanced Concepts - NIAC), която има за цел да разработи "научнофантастични" проекти за бъдещи космически изследвания.

По данни на агенцията проектът FLOAT може да доведе до транспортиране на материали по повърхността на Луната още през 2030 г.

"Искаме да изградим първата лунна железопътна система, която ще осигури надежден, автономен и ефективен транспорт на полезен товар на Луната", пише в блог на НАСА ръководителят на проекта Итън Шалер, инженер по роботика в Лабораторията за реактивно движение на НАСА. "Издръжливата и дълготрайна роботизирана транспортна система ще бъде от решаващо значение за ежедневната работа на устойчива лунна база през следващото десетилетие."

Според първоначалния проект на НАСА FLOAT ще се състои от магнитни роботи, които ще левитират върху трислойна фолийна релса, за да се намали износването от праха на лунната повърхност. Количките ще бъдат монтирани върху тези роботи и ще се движат със скорост около 1.61 км/ч. Те ще могат да транспортират приблизително 100 тона (90 метрични тона) материали на ден до и от бъдещата лунна база на НАСА.

НАСА планира да изпрати астронавти на Луната още през 2026 г. в рамките на мисията на агенцията "Артемида" и има за цел в крайна сметка да създаде постоянна лунна база, която да подпомогне бъдещите космически изследвания.

Други "научнофантастични" планове на NIAC, които са преминали към следващата фаза на разработване, включват телескопи, базирани на течности, и ракета, задвижвана от плазма.

Снимка: Unsplash/Ethan Schaler

Виж още: Създадоха натриева батерия, способна да се зарежда бързо само за няколко секунди