Надуваемите модули LIFE (Large Integrated Flexible Environment) на Sierra Space, предназначени за настаняване на астронавти в орбита около Земята, продължават да експлодират - точно както е предвидено и по-добре от очакваното.

Частният стартъп обяви резултатите от последния си тест за крайно налягане при взрив (UBP), който има за цел да гарантира, че окончателният дизайн на модула LIFE ще издържи на вакуума в Космоса, както и ще се справи с нежелани срещи с микрометеорити. По този повод Сиера Спейс пусна минидокументален филм за последното изпитание, в който се подчертават сложността и напредъкът на модула. Разбира се, ако искате просто да видите как гигантският балон на космическата станция "избухва", просто превъртете напред до 5:55 минути.

Целта е да се гарантира, че окончателният дизайн на модула LIFE ще издържи на космическия вакуум и ще се справи с евентуални нежелани срещи с микрометеорити. Въпреки че подобни експерименти са провеждани и в миналото, това е първият тест на UBP върху пълномащабен прототип на LIFE. Сиера Спейс надува своя модел, който е висок около три етажа и широк 8.2 метра, докато не избухне със сила, еквивалентна на 164 пръчки динамит. Нещо повече, взривът настъпи едва след като бе подложен на вътрешно налягане от 77 psi - около 27% над предписаната от НАСА устойчивост на налягане за хабитатите на космическите станции.

Ключът към обещаващата конструкция на модула LIFE е използването на високотехнологични "меки материали" като Vectran - еластично синтетично влакно, изработено от полимери с течни кристали, което след надуване е по-здраво от стоманата. При разгръщането на модула неговата рамка трябва да бъде достатъчно твърда и надеждна, за да осигури на обитателите изолация, безопасност и комфорт по време на живота им в средата на космическата станция на ниска околоземна орбита.

Тестът е извършен след две години на изследвания, конструиране и тестване на различни по-малки версии на надуваемия модул на космическата станция. През септември миналата година например частната компания публикува кадри от изскачането на прототип в мащаб една трета по време на тест на UBP. Ако всичко върви по план (все още е голямо "ако", като се имат предвид финансирането, окончателните планове и навикът на космическата индустрия да забавя проектите), модулите LIFE на Sierra Space един ден биха могли да съставляват части от потенциалната станция Orbital Reef на Blue Origin.

Колкото и да е шантаво да си представим съзвездие от уж свръхздрави, свързани помежду си балонени палатки като космическа станция, има определени предимства в осъществяването на този проект. От една страна, изграждането и извеждането на модул в орбита би било много по-евтино, като се има предвид, че настоящата версия може да се побере в петметрова ракета. След като се надуе, един пълноразмерен модул LIFE е приблизително равен на една трета от обема на МКС.

Снимка: Sierra Space

Виж още: В Китай роботи вече произвеждат клонирани прасета и животът няма смисъл