2020 г. завърши зле за научната общност, тъй като обсерваторията в Аресибо се срина в началото на декември. Това събитие обаче активизира дискусията около предложения от NASA лунен радиотелескоп (Lunar Crater Radio Telescope или LCRT). Някои учени дори предполагат, че LCRT от далечната страна на Луната може да действа като по-добър заместител на този в Аресибo.

Предложението на NASA за LCRT е по същество телескоп с ултрадълги вълни, вграден в кратер в далечната страна на Луната. Точно както дизайнът на Aресибo се възползва от вграждането на уреда в дупка от свлачище, LCRT може да се възползва от вграждането в кратер.

Изграждането на телескоп в далечната страна на Луната също би осигурило значителен плюс: няма радиозамърсяване от Земята. Тъй като телескопът винаги ще бъде обърнат далеч от Земята, самата Луна ще действа като гигантски щит, блокирайки всякакъв радиошум, произхождащ от Земята. Това би премахнало един от най-големите проблеми, с които радиотелескопите на Земята винаги са се сблъсквали, когато се опитват да разпознават какви сигнали идват от Земята и кои наистина идват от тъмнината на Космоса.

Такъв телескоп може също така да наблюдава дължини на вълните, по-големи от 10 m, или честоти под 30 MHz, които телескопите на Земята не могат да наблюдават поради нейната йоносфера. Това означава, че LCRT може бързо да открие нови космически явления или радиосигнали от много по-рано в живота на Вселената.

Докато изграждането на LCRT от далечната страна на Луната звучи като фантастична идея, то идва с едно огромно предупреждение - това е цената на целия проект. Според настоящите оценки на NASA финансирането на проекта ще струва някъде в рамките на четири до пет милиарда долара. Това са много повече пари от сегашните 120 000 долара, отделени за проекта за концепции.

Снимка: NASA

Виж още: 5G и LTE връзката на iPhone 12 понякога изчезва мистериозно

 

Тагове: